Не власт, не печалба, а да се грижим един за друг: посланието на папата към форума в Давос

OFFNews Последна промяна на 21 януари 2020 в 19:11 1360 0

Снимка wikimedia

„Всички ние сме членове на едно човешко семейство“ и от това произтича както „моралният дълг да се грижим един за друг“, така и принципът да поставим човешката личност в центъра на обществените политики, а не „просто да се търси власт или печалба".

Това пише папа Франциск в послание до проф. Клаус Шваб, изпълнителен директор на Световния икономически форум, съобщава Радио Ватикана. Световният икономически форум се провежда в Давос от днес до 24 януари.

В посланието, предадено от кардинал Питър Търксън, префект на Ватиканското ведомство за цялостно човешко развитие и представител на Светия престол на срещата в Давос, папата припомня, че е необходимо „да се надхвърлят краткосрочните технологични или икономически подходи и изцяло да се зачита етичното измерение в търсенето на решения на днешните проблеми или в предлагането на инициативи за бъдещето“.

Франциск акцентира, че форумът в Давос предлага възможност на участващите страни „да търсят иновативни и ефективни начини за изграждането на по-добър свят“ - сцена, на която политическата воля и взаимното сътрудничество могат да бъдат водени и укрепени за преодоляване на изолационизма, индивидуализма и идеологическата колонизация, „която за съжаление твърде много характеризира съвременния дебат“.

През последните петдесет години - припомня папата - бяха извършени много геополитически трансформации и значителни промени в икономиката, на пазара на труда, в цифровите технологии и в околната среда. Много от тях донесоха ползи за човечеството, докато други имаха отрицателни ефекти. Въпреки че настоящите предизвикателства не са същите както преди половин век, различни аспекти продължават да са важни и в началото на новото десетилетие.

Преобладаващото съображение, което никога не бива да се забравя – предупреждава папа Бергольо - е че всички сме членове на едно човешко семейство. Моралният дълг да се грижим един за друг произтича от този факт, както от свързания с него принцип за поставяне на човешката личност в центъра на обществената политика, а не да се търси власт или печалба. Освен това, този дълг е валиден както за търговския сектор, така и за правителствата и е от съществено значение за търсенето на справедливи решения на възникналите предизвикателства. Затова е необходимо да се надхвърлят краткосрочните технологични или икономически подходи и изцяло да се зачита етичното измерение в търсенето на решения на настоящите проблеми или в предлагането на инициативи за бъдещето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови