Наводнения и в Сърбия. Обявено е бедствено положение в 52 общини (обновена)

Над 300 обаждания за наводнения в Солун и Халкидики

OFFNews 17 юни 2023 в 16:00 1112 0

В 52 общини в Сърбия е обявено бедствено положение, а над 200 души са евакуирани. Поройните дъждове в рамките на два дни причиниха наводнения, свлачища, разрушаване на мостове и пътища и повреждане на друга общинска инфраструктура, предаде БТА.

Ситуацията е най-критична в района на град Кралево в централна Сърбия, където десетки къщи са наводнени, а мост на път, водещ към Югоизточна Сърбия, е срутен.

В Крагуевац градската болница е наводнена. Заради това лечебното заведение приема само спешни случаи.

Вълната от наводнения се насочва към южната част на страната.

Според държавната телевизия РТС пожарникари и спасители се намират на терен в централните и западните общини, където местните реки и потоци са излезли от коритата си в Ягодина, Тръстеник, Брус, Косерич и Сокобаня.

Стотици къщи и стопански постройки, обществени институции, включително болници, и хиляди хектара земя са наводнени. Съществени щети са нанесени на пътната инфраструктура.

В село Вреочи в община Лазаревац през изминалата нощ са евакуирани 40 души. Изпомпването на водата е в ход, теренът е напълно механизиран. 

"15-годишно момче в село Джункова е евакуирано с въже. "Въжето се закачи за клоните, успяхме за да го евакуираме и да го извадим", каза Боян Стевич - кмет на Лазаревац. След това двама братя са извадени от река Турия и са откарани в общинската болница в Миросаляк.

"Едното момче успяхме да извадим бързо - след около 45 минути с помощта на техника. Изваждането на по-големия брат отне около 2,5 часа, защото реката го отнесе около 200 метра. С помощта на спасителните звена на пожарната и Министерството на вътрешните работи успяхме да го извадим с лодка от вода", допълни той. 

Евакуация с лодки се провежда в Ябучар.

Националната хидрометеорологична служба предупреди, че обилни дъждове се очакват днес в източната и югоизточната част на страната, като повишение на нивото на водите се очаква при най-малко три реки в Източна Сърбия, което може да наложи вземането на спешни мерки за защита от наводнения.

Междувременно силните дъждове засегнаха и западната част на гръцкия град Солун, както и центъра му, заяви пред АНА-МПА директорът на службата на гражданска защита за региона на Централна Македония Хараламбос Стергиадис.

Той посочи, че обилните валежи са засегнали и района на Мудания на полуостров Халкидики, където е имало прекъсвания на електроснабдяването, а също и зоните на Полихни, Тумба и Диавата.

Противопожарната служба е получила над 300 спешни обаждания в цяла Северна Гърция, включително Солун и Халкидики, във връзка с изпомпване на вода, отрязване на опасни дървета и транспортиране на хора до безопасни места. Няколко пътища в региона също са наводнени, блокирайки трафика.

Същевременно кметът на Кастория Янис Корендзидис е поискал обявяване на извънредно положение в неговото населено място от регионалния управител на областта Западна Македония Йоргос Касапидис, след като поройни дъждове причиниха големи наводнения и засегнаха също така и земеделската продукция.

Националната метеорологична служба предупреди, че дъждовете и бурите с гръмотевици и възможни градушки ще засегнат повечето зони на страната, включително островите, днес около обед и вечерта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки