НАТО ще използва и изкуствения интелект за въоръжение

OFFNews Последна промяна на 21 октомври 2021 в 21:25 1449 1

Снимка БТА/АП

На днешното си заседание в Брюксел министрите на отбраната от НАТО са приели стратегия за използването на изкуствения интелект в работата на алианса. Това обяви генералният секретар на международната организация Йенс Столтенберг, съобщи БТА.

Столтенберг посочи, че държавите от алианса разработват цели за придобиване на отбранителни способности, така че военният съюз да разполага с всичко необходимо за действие при всякакви заплахи, без всеки от съюзниците да трябва да поддържа целия арсенал от възможности. Министрите са одобрили план за защита в случай на конфликт, за да може навреме необходимите сили да бъдат разположени на нужното място.

Генералният секретар на НАТО заяви, че решението е свързано с увеличаване на числеността на силите за бързо реагиране. Той допълни, че НАТО не възнамерява да отвръща с огледални действия на развитието на новите руски ракетни системи, но уточни, че алиансът ще разшири използването на изтребители от пето поколение.

По повод Афганистан военните министри са изразили готовност да продължи наблюдението дали талибаните изпълняват поетите обещания за опазване на човешките права в страната и за осигуряване на възможност на желаещите да напуснат.

Столтенберг съобщи, че вече 2000 афганистанци, работили за НАТО, са успели да отпътуват.

По неговите думи това че НАТО се изтегли от Афганистан, не означава, че страната отново лесно ще се превърне в развъдник за терористи.

Съюзниците разполагат с възможности да нанасят удари по терористи, независимо че нямат войски на мястото, където е терористичната заплаха, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови