Национален траур в Чили, пожари поглъщат хора и сгради

OFFNews 05 февруари 2024 в 06:50 1139 0

Пожари в Чили

Снимка БТА/АП

Жертвите на опустошителните пожари в Чили расте, над 100 са загиналите, а над 300 души се водят за изчезнали. 

Президент Габриел Борич обяви от днес двудневен национален траур в памет на жертвите.

"Това е най-тежката трагедия, която страната ни е преживявала след земетресението през 2010 г.", каза президентът по време на среща с пострадалите при вчерашното си посещение в района на бедствието. Той визира труса с магнитуд 8,8, който бе последван от цунами на 27 февруари 2010 г. и който отне живота на повече от 520 души, уточнява БТА.

Борич посети вчера засегнати от пожарите райони, сред които и Килпуе, разположен в околностите на курорта Виня дел Мар в област Валпараисо. В Килпуе репортер на Франс прес видя, че цели квартали и коли са овъглени. Килпуе се намира на около 90 километра северозападно от Сантяго.

Министърката на вътрешните работи и обществената сигурност Каролина Тоха Моралес заяви, че се очаква броят на жертвите и ранените да нарасне значително.

Горските служби в Чили вчера съобщиха, че в страната бушуват 159 пожара, обхващащи общо площ от почти 28 000 хектара.

Хиляди къщи са повредени или унищожени от пламъците. От тях само 3000 са в региона Валпараисо, който е най-тежко засегнат. Само там пожарът се е разпространил на площ от около 11 000 хектара близо до градовете Виня дел Мар и Валпараисо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика