Нападение срещу джамия в Египет: 235 убити, 120 ранени

OFFNews 24 ноември 2017 в 15:16 7321 0

Най-малко 235 души са убити и над 120 са ранени при взривяването на бомба до джамия в в размирната египетска провинция Северен Синай, предадоха световните агенции.

Бомбата, поставена близо до джамията Ал Рауда в селището Бир ал Абед, е избухнала по време на обедните молитви. След това въоръжени хора са стреляли по молещите се, докато те напускали джамията, съобщава ДПА, като цитира източници от местните сили за сигурност.

По данни на Асошиейтед прес нападателите са били в четири джипа.

Във всички болници в провинцията е обявено извънредно положение. Подразделения на армията и полицията претърсват местността.

Малко след нападението президентът Абдел Фатах ас Сиси свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, посветено на обстановката в Северен Синай, съобщи БТА.

Министерството на вътрешните работи вече създаде специална комисия за разследване на атентата и обяви извънредно положение в столицата Кайро. Силите на реда ще охраняват всички държавни учреждения и обекти от обществена значимост.

Засега нито една от действащите в Египет екстремистки групи не е поела отговорност за атентата.

Според вожда на бедуинско племе, което воюва срещу "Ислямска държава", атакуваният храм е известен като място за събиране на суфити - поклонници на мистично течение в исляма, което екстремистката групировка смята за ерес.

В страната бе обявен тридневен национален траур в памет на жертвите.

След свалянето на ислямисткия президент Мохамед Морси през 2013 г. в Египет бяха извършени серия от нападения, предимно насочени срещу силите за сигурност. Повечето атентати бяха извършени в Северен Синай и отговорността за тях пое Ислямска държава, припомня ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews