Най-малко 44 души са загинали в унищожителното наводнение в Германия

През това време мародери се възползват от хаоса и разграбват магазини в наводнените райони

OFFNews 15 юли 2021 в 17:43 5352 0

Снимка БТА

Най-малко 44 души в Германия са загинали в унищожителното наводнение, причинено от бурята „Бернд“. В Белгия са загинали двама мъже, а 15-годишно момиче е изчезнало, предаде Ройтерс.

Катастрофалните последствия са причинени от циклона „Бернд“ , който предизвика рекорден брой наводнения из цялата страна.

18 души са загинали и дузина липсват в района на Арвайлер заради срутване на къщи поради покачване на нивото на река Ар, която се влива в Рейн. Още 15 души са загинали в района на Ойскирхен, на юг от Бон.

15-годишното момиче в Белгия е изчезнало, след като го е отнесла придошлата река.

Сред най-засегнатите е провинция Северен Рейн-Вестфалия, която е най-гъсто населената в Германия. В град Щолберг, намиращ се в провинцията, има изолирани случаи на грабежи и по-конкретно на бижутерски магазини. Имало е и опит за грабеж на супермаркет и магазин за домакински уреди, като извършителите са избягали, преди да дойде полицията.

Наводненията доведоха до най-голямата масова смърт в Германия от години. През 2002 г. наводнение в Източна Германия уби 21 души.

Канцлерът Ангела Меркел изрази своите съболезнования към семействата на загиналите.

В следващите дни се очакват нови силни бури и в южната част на страната. Има евентуална опасност от преливане на реките Рейн и Мозел, тъй като се наблюдават покачване в нивото им след силните валежи през последните дни.

От външното ни министерство съобщиха, че няма данни за пострадали българи. "В Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн и в посолството ни в Белгия към момента не е постъпвала информация за загинали или изчезнали при природното бедствие наши сънародници. Мисиите ни са в контакт с местните власти, следят ситуацията и са готови да окажат съдействие при необходимост", пишат от МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови