Най-голямото земноводно изчезва от света

OFFNews 22 май 2018 в 11:35 8738 1

Най-голямото земноводно - китайският гигантски саламандър - изчезва от света.

Вероятното са останали само няколко екземпляра, пише Би Би Си.

Полеви проучвания, провеждани 4 години, водят до заключението, че китайският гигантски саламандър почти е изчезнал от естественото си местообитание.

За сметка на това, милиони животни живеят във ферми, които ги продават на луксозни ресторанти.

Свръхексплоатацията на тези невероятни животни за човешка консумация има катастрофален ефект върху техния брой в дивата природа за изумително малко време, коментира изследователят д-р Самюъл Търви от лондонския Институт по зоология.

Гигантският саламандър живее в сладководни реки. Някога се е бил често срещан в Китай. Животните се убиват и ядат като деликатес, въпреки че видът е застрашен.

Уловът му е незаконен, но фермите, които го продават, процъфтяват. Най-едните животни могат да достигнат цена от 1 500 долара.

Проучването е извършено в 97 места в 16 от 23-те провинции в страната. Гигантски саламандър е открит в четири от тях, но генетични анализи показват, че съответните местообитания не са естествените им и вероятно са били пуснати от фермите. Учените установили, че гигантския саламандър не е един, а пет до осем вида.

Гигантският саламандър е включен като "критично застрашен" вид в червения списък на Международния съюз за защита на природата и е защитен вид в Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков