Най-големият вот 2 в 1 в света: 192 млн. в Индонезия избират президент и парламент от 245 хил. кандидати

Василена Иванова 17 април 2019 в 10:11 1942 0

Снимка Ройтерс

В Индонезия днес се провеждат президентски и парламентарни избори, предават световните агенции. Това са най-големите избори в света като право на глас имат над 192 милиона души, посочва Би Би Си.

За президентски пост битката е между двама кандидати. Досегашния държавен глава Джоко Видодо, който е бивш продавач на мебели и е започнал политическата си кариера като кмет на малък град, и генерал Прабово Субианто, когото Видодо победи с минимална преднина през 2014 година.

Според проучвания преднина има Видодо, но опозицията оспорва прогнозите. Тя твърди също, че е открила нередности с данни, засягащи милиони хора в избирателните списъци, и се закани да предприеме юридически действия или да използва "народната сила", ако жалбите ѝ не бъдат удовлетворени. Индонезия започна разследване миналата седмица, след като се появиха видеоклипове, които показват хиляди бездомни бюлетини в склад в съседна Малайзия - много от тях се твърди, че са маркирани в полза на президента Видодо. Смята се, че близо един милион чуждестранни индонезийски избиратели живеят в Малайзия.

Тези избори са уникални, защото за депутати се кандидатират 245 000 души от 16 политически партии за около 20 000 места в различни структури.

Географията на Индонезия също усложнява изборите, тъй като държавата е съставена от 17 508 острова и 34 провинции. Трите часови зони също усложняват процеса на гласуване.

Според анализатори най-големи шансове имат Демократична партия на Индонезия, Голкар и Движение за Велика Индонезия. В долната камара на досегашния парламент те имаха съответно 109, 91 и 73 депутати.

За реда в деня на изборите ще се грижат близо 350 000 полицаи и военни, както и 1,6 милиона членове на паравоенни структури, разположени из 17-те хиляди острова на страната.

Сега избирателите се отправят към избирателните секции, където ще гласуват, като пробиват дупки в бюлетините. Освен това, пръстите им ще бъдат потопени с мастило, за да се предотврати двойното гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови