Над 50 цивилни са евакуирани от района на Азовстал (обновена)

Рени Петрова 01 май 2022 в 16:56 2568 1

Снимка УНИАН-Архив

Над 50 цивилни са евакуирани от района около обсадения завод "Азовстал" в украинския град Мариупол, предадоха световните агенции. 

По-късно днес президентът на Украйна обяви, че са евакуирани около 100 души. "Благодарности на нашия екип! Сега те, заедно с ООН работят по евакуацията на други цивилни от завода", допълни той.

Руското министерство на отбраната твърди, че евакуираните хора са получили храна и подслон. Според украински източници около 1000 цивилни остават блокирани в бункери в завода, обсаден от руски войски, посочват ДПА и БТА. 

Първите жени и деца бяха са изведени от Азовстал в събота. Руската държавна информационна агенция РИА Новости първа съобщи, че днес са изведени 25 цивилни - 19 възрастни и шест деца.

ООН и Международният комитет на Червения кръст обяви, че е ход "процес по евакуация" на цивилни. 

"МКЧК потвърждава, че е в ход операция за безопасно преминаване в координация с ООН и страните в конфликта", се казва в изявление на Червения кръст, цитирано от Би Би Си. Не могат да бъдат оповестявани подробности, докато ситуацията не го позволи, тъй като това сериозно застрашава безопасността на цивилните и конвоя, допълват оттам. 

Подобно изявление направи и представител на ООН.

По-късно украинското издание бе публикувано видео, в което от зам.-командирът на украинския батальон "Азов" Святослав Паламар съобщи, че двете страни се придържат към режима на мълчание за евакуацията на "Азовстал" и са изведени 20 цивилни (жени и деца), извадени изпод развалините. 

Около 40 цивилни са пристигнали днес във временен център за настаняване, след като са напуснали района около "Азовстал", съобщи Ройтерс. По-късно друга група, наброяваща около 14 души, е пристигнала в центъра за настаняване.

За днес е предвидена евакуация от Мариупол, съобщиха официално местните власти, цитирани от УНИАН. От Общинския съвет призовават всички, които имат роднини или познати в Мариупол, да се опитат по всякакъв начин да се свържат с тях.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза след среща с украинския президент Володимир Зеленски в Киев в четвъртък, че се водят интензивни дискусии, за да се даде възможност за евакуация на Азовстал.

Преди седмица украинският президент Зеленски обяви, че около 2000 цивилни - предимно жени и деца, са в Азовстал в Мариупол.

Хората са в ужасно състояние, нямат лекарства, положението с водата и храната е катастрофално, съобщиха тогава от градския съвет на Мариупол в Telegram. "Те трябва да бъдат спасени незабавно. Светът трябва да знае какво се случва. 24 часа под обстрел от руската армия. Непрекъснато", казаха още местните власти.

Преди 10 дни руският президент Владимир Путин отмени щурма на Азовстал, но заповяда блокада. "Блокирайте тази индустриална зона, за да не прелети и една муха", нареди президентът.

"Смятам, че предложеното щурмуване на индустриалната зона е необосновано. Нареждам да се отмени", каза Путин на военния си министър Сергей Шойгу в среща в министерството на отбраната. "Слушам", отговори по устав Шойгу. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!