Първите жени и деца са изведени от Азовстал (обновена)

OFFNews 30 април 2022 в 21:14 18227 3

Руски и украински източници обявиха днес, че са изведени първите цивилни, укриващи се в подземията на стоманодобивния завод "Азовстал" в почти разрушения украински пристанищен град Мариупол.

От седмици в подземията се намират бойци, жени, деца и възрастни хора, които не могат да бъдат евакуирани, тъй като тази последна крепост на украинската съпротива е под постоянна блокада и обстрел.

Руската държавна информационна агенция РИА Новости първа съобщи, че днес са изведени 25 цивилни - 19 възрастни и шест деца.

Би Би Си цитира новината, като написа, че не може независимо да потвърди нейната достоверност във военновременна обстановка.

По-късно украинското издание бе публикувано видео, в което от зам.-командирът на украинския батальон "Азов" Святослав Паламар съобщава, че двете страни се придържат към режима на мълчание за евакуацията на "Азовстал" и са изведени 20 цивилни (жени и деца), извадени изпод развалините. По думите му те са предадени на уговорено място и трябва да бъдат отведени в Запорожие, към територията под украински контрол.

Нашите защитници се опитват да измъкнат останалите цивилни изпод развалините, се допълва във видеото. 

Според боеца територията на "Азовстал" е била обстрелвана от вражеска артилерия през цялата нощ, което е довело до още повече развалини и разрушения. Режимът на тишина трябваше да се спазва от 6 часа сутринта, но започна 5 часа по-късно. Сега наистина няма сражения - и двете страни са прекратили огъня, съобщава Паламар.

Евакуационен конвой, включващ служители на ООН, се очакваше в 6 ч. сутринта. Той обаче е пристигнал с повече от 12 часа закъснение.

Съобщава се още, че бойците на "Азов" продължават да изваждат жителите на Мариупол изпод развалините с помощта на въжета. Защитниците на града спасяват възрастни хора, жени и деца.

"По отношение на ранените. Това са хора, които се нуждаят от необходимата медицинска помощ. Но не знаем защо точно не ги извозват и изобщо не се говори за тях - за евакуацията им в контролираната от Украйна територия", заяви Паламар.

Евакуационни автобуси пристигнаха в района на Азовстал в Мариупол, придружени от джипове на ООН и автомобили с бели знамена, съобщава "Главред".

Снимки от "Азовстал", направени в петък чрез сателит, показват, че почти всички сгради в заводския комплекс са разрушени. Знае се, че в подземията се крият цивилни, вкл. деца, но няма данни дали тези укрития са били също разрушени.

На 26 април след срещата си с руския президент Владимир Путин генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че Москва се била съгласила да включи международни организации в евакуаирането на цивилните жители на Мариупол от катакомбите на „Азовстал“. Ден по-късно обаче Москва опроверга твърденията, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че конкретни договорки няма.

След следващата среща на генералния секретар на ООН в Киев с президента на Украйна домакинът му Володимир Зеленски направи изявление, че извеждането на хората е възможно с помощта на ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

3

офф бее

30.04 2022 в 23:17

Пухцо, кънти ли ти на кухо?

-240

1

редовно четящ

30.04 2022 в 21:29

Дано бъдат спасени успешно!