Над 230 арестувани на протест за цената на тока в Ереван

OFFNews 23 юни 2015 в 16:00 2868 5

Снимка ТАСС

237 души са били арестувани, а над 20 души са пострадали по време на протест срещу повишаването на цената на тока в арменската столица Ереван през изминалата нощ.

От Генералната прокуратура на Армения обясняват, че „група хора продължително време провеждала незаконно събрание, а след това седящ протест“ в центъра на Ереван.

Движението на обществения транспорт беше напълно нарушено, както и конституционното право за свободно придвижване на гражданите, бяха нарушени тяхното спокойствие и общественият ред, допълват от прокуратурата.

Създадена е следствена група от 20 души, които направили оглед на място и прегледали видеозаписи и снимки на медии, отразяващи протеста. Така след протеста са арестувани 237 души, като 40 от тях са разпитани от следствието.

На 17 юни Комисията за регулиране на обществените услуги в страната е взела решение за увеличаване на цената на тока от 1 август, удовлетворявайки частично искането на електроразпределителната компания „Електрически мрежи на Армения“.

Решението предизвика недоволството на населението, тъй като според тях увеличението на цената на тока ще доведе и до повишаване на цените на стоките от първа необходимост и на много услуги.

Хиляди излязоха на протест с искане за отмяна на решението на регулатора.

Шестивието трябваше да стигне до президентския дворец и парламента. Полицията обаче спря протестиращите в началото на централния булевард. Поради тази причина те решиха да продължат акцията със седящ протест, който продължи около 11 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови