Над 1800 души са арестувани в Индия при акции срещу детските бракове

4000 брака с деца са сключени за 9 дни

OFFNews 03 февруари 2023 в 21:32 1937 1

Снимка pixabay

Повече от 1800 души са били арестувани в петък в отдалечения североизток на Индия Асам след правителствена акция срещу незаконните детски бракове, съобщиха от полицията.

Щатското правителство на района, което се ръководи от главния министър Химанта Бисуа Сарма, реши през януари да преследва мъжете, които сключват брак с момичета под 18 години.

Сарма каза, че арести се извършват в целия щат, като на длъжностните лица е казано "да действат с дух на нулева толерантност към непростимите и отвратителни престъпления срещу жени". Той обяви ден по-рано, че властите първоначално ще се съсредоточат върху 4000 случая на брак с непълнолетни, регистрирани в щата през последните девет дни. Индуски свещеници и мюсюлмански духовници, които са сключвали детски бракове, също ще бъдат обект на акциите.

Делата с момичета под 14-годишна възраст ще бъдат заведени по Закона за защита на децата от сексуални престъпления, докато тези, когато момичета са на възраст между 14 и 18 години, попадат по Закона за забрана на детските бракове.

Според правителствено проучване през 2019 г. близо 32% от момичетата в Асам са били омъжени, когато са били под 18 години, докато почти 12% вече са родили до тази възраст. Установено е, че източният щат Западен Бенгал има най-висок процент - 41,6% - на детски бракове в страната.

Детските бракове са „по-скоро социален обичай в Асам“, според Раджиб Шарма, ръководител на Глобалната организация за развитие на живота, неправителствена организация, базирана в щата.

„Ние сме доминирани от племенни групи, племена и малцинства и те се женят за дъщерите си в ранна възраст“, ​​каза той пред Anadolu. „Бедността, неграмотността и липсата на правителствени действия също са сред причините за ранните бракове в Асам“, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови