„Можехме да приведем в бойна готовност ядрените сили след преврата в Киев“

OFFNews 15 март 2015 в 17:45 8062 29

Владимир Путин

"След смяната на властта в Киев Русия можеше да приведе в бойна готовност ядрените си сили." Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю с авторите на документалния филм за анексирането на Крим, който ще бъде излъчен тази вечер по руската телевизия „Россия 1“.

"Не се знаеше как ще реагират на присъединяването на Крим. Не възнамерявахме да отидем по-далеч, но ни принудиха. Говорих с колеги и има казах, че Крим е наша историческа територия, там живеят руснаци и те са в опасност, не можем да ги оставим. Взехме решение да приготвим ракетите така, че да се виждат от сателитите, за да е ясно, че Крим е защитен", коментира Путин, цитиран от РИА Новости.

Според него реалните кукловоди на Майдана в Киев са САЩ, макар че формално украинската опозиция беше подкрепена от Европа.

"Не ние извършихме държавен преврат, това направиха националистите и радикалистите", каза Путин и добави, че се е появила информация, според която радикалистите може да извършат и терористични атаки в Украйна.

"Разбрахме, че се готви не само задържането, но и физическото отстраняване на Янукович. Това, че спасихме живота му и живота на членове на неговото семейство, ми се струва благородно дело", допълни руският президент.

"Нашето преимущество беше в това, че аз се занимавах с това лично. Не защото съм направил всичко правилно, а защото когато това се прави от един държавен глава, за изпълнителите е по-леко да работят", каза още Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки