Водещата, която нападна Кремъл за Крим, си тръгва от Russia Today

Аз съм най-благословената шибана водеща на света, казва Аби Мартин

Юлиуш Висожински 11 март 2015 в 18:57 7570 8

Аби Мартин

След две години и половина като водещ на бунтарското политическо предаване Breaking the Set 30-годишната журналистка и гражданска активистка Аби Мартин напуска финансирания от Кремъл телевизионен канал Russia Today.

Формалната причина за прекратяването на предаването е желанието на Аби да се концентрира върху нов собствен проект, свързан с разследваща журналистика.

Breaking the Set по RT America беше едно от малкото предавания, което отказваше да следва прокремълската пропагандна линия на медиата, а самата водеща твърдеше, че в рамките на собствения си ТВ формат се радва на редакционна свобода.

Аби отказваше да прилича и на останалите водещи в Russia Today - зрителите я помнят със задължителната обеца на носа, пиперливия език и поведението на пънкарка.

Аз съм най-благословената шибана водеща на света, каза тя преди година пред списание Rolling Stone.

Аби никога не е стъпвала в Русия, родена е в Калифорния, а сега живее във Вашингтон.

През март миналата година Мартин направи емоционално изявление в ефир по повод събитията в Украйна, като заклейми руската военна инвазия:

"В края на това предаване искам да кажа нещо от цялото си сърце за политическата криза в Украйна и руската окупация там. Това, че работя за RT, не означава, че нямам редакционна свобода. Не мога достатъчно силно да кажа с думи колко силно се противопоставям срещу намесата в суверенитета на която и да е държава. Това, което направи Русия, не е правилно. Признавам, че не знам достатъчно за историята на Украйна и динамиката в региона, но със сигурност знам, че отговорът никога не бива да е военна интервенция.

Сърцето ми е с украинския народ, който е големият губещ от глобалната игра на шах. Надявам се конфликтът да бъде мирно разрешен и да се предотврати една нова Студена война между великите сили. А дотогава ще продължавам да казвам истината такава, каквато я виждам", каза видимо развълнуваната Аби в предаването Breaking the Set.

След коментара на Аби от ръководството на Russia Today обявиха, че тя ще бъде изпратена "да се учи" на място.

"В коментара си мис Мартин също спомена, че не притежава задълбочени познания за реалната ситуация в Крим. Затова ще я изпратим в Крим, за да й дадем възможност да добие собствени впечатления от епицентъра на събитията", казаха работодателите й.

Журналистката обаче отказа да отиде в Крим въпреки изявлението на RT.

"Изглежда като модел, а се държи като пънкарка"

През цялото време в RT каузата на Аби, макар и противоречива, беше друга: тя постоянно се бунтуваше срещу цензурата в медиите, налагана от могъщите корпорации.

Аби мрази до дъното на душата си корпорациите, корпоративния дух и корпоративните медии, които - според нея - задушават свободата на словото в Америка.

От ефира на RT тя заявяваше, че американците се тровят с junk food, тайните служби влизат в личното ни пространство, заклеймяваше Монсанто, американската избирателна система, военните интервенции на САЩ.

Изглежда като модел, а се държи като пънкарка, написа за нея през 2014 г. Der Tagesspiegel.

Преди да попадне в Russia Today Аби Мартин беше активист на 9/11 truth movement и твърдеше, че атентатите от 11 септември 2001 г. са "вътрешна афера" и са по сценарий на властите в САЩ. Наричаше официалното разследване на атентата пропаганда. Преди година неочаквано заяви, че вече не споделя тази конспиративна версия, за която протестираше по улиците през 2008 г.

Дори и за политическите интервюта Аби предпочиташе да застава пред камера така

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews