Може да сменят ресора на Кристалина Георгиева в Еврокомисията

OFFNews 13 октомври 2014 в 12:59 4685 7

Ресорът на българския еврокомисар Кристалина Георгиева може да бъде сменен и да ѝ бъде възложено да отговаря за Енергийния съюз.

Това съобщава изданието за европейска политика European Voice.

Това е един от възможните варианти за разместване на ресори след оттеглянето на словенката Аленка Братушек, за която беше определен Енергийния съюз.

Георгиева бе единодушно одобрена от Европейският парламент за комисар по бюджета и човешките ресурси, но заради неубедителното представяне на Братушек, може да се наложи българката да поеме ресора, който остана без комисар.

Според изданието, ако това се случи, Георгиева ще запази заместник-председателското си място в следващата Европейска комисия.

Наблюдатели са на мнение, че Жан-Клод Юнкер едва ли ще възложи отговорността за Енергийния съюз на новия кандидат от Словения – Виолета Булц.

Очаква се днес Юнкер да проведе интервю с Булц, след което се очаква да обяви какъв ресор ще й бъде даден, както и какви промени ще наложи това в отговорностите на други бъдещи комисари.

Евентуалните нови изслушвания се очаква да се проведат другата седмица в Страсбург, за да може новият състав на Комисията да бъде одобрен от Европейския парламент на 22-ри октомври и да започне работа на 1-ви ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови