Москва: Законна ли е признатата независимост на Литва, Латвия и Естония?

ОFFNews 30 юни 2015 в 20:52 13354 36

Отгоре надолу: Естония, Латвия и Литва.

Главната руска прокуратура е стартирала проверка по искане на руски депутати, за да разбере законно ли е признанието на независимостта на Литва, Латвия и Естония от СССР през 1991, предаде "Интерфакс".

Незаконността на подобно решение може да се дължи на това, че самият орган, който отсъжда статута на трите държави на 6 септември 1991 г. - Държавния съвет на СССР, е бил неконституционен.

На 27 юни Руската генерална прокуратура реши, че преминаването на Кримския полуостров от състава на РСФСР в състава на Украинската ССР през 1954 г. е било противоконституционно. Според източник на "Интерфакс" сега ще се стигне до същото решение за бившите соц. републики.

Министерството на външните работи на Латвия определи подобни действия като неприемливи и пълен абсурд. Оттам посочват, че независимостта на страната е провъзгласена на 18 ноември 1918 г., а повечето държави така и не признали присъединяването ѝ към СССР.

"Напомняме също така, че на 24 август президентът на РСФСР Борис Елцин издава указ за "Признаване на държавната независимост на Латвийската Република", казват от министерството, като посочват, че следвайки същата логика, руските депутати могат да обявят за незаконен и самия държавен суверенитет на РФ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!