Могерини след срещата във Виена: Преговорите за ядреното споразумение с Иран продължават

ОFFNews 06 юли 2018 в 17:25 1767 0

Снимка ЕПА

Преговорите за спасяването на Иранското ядрено споразумение продължават. Това заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини след края на срещата между министри от страните, подписали споразумението, и Иран, предадоха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.

Могерини, която бе председател на срещата, прочете пред репортери изявление, в което се казва, че страните ще продължат да търсят начини за спасяване на сделката въпреки възобновяването на американските санкции срещу Иран.

Външните министри и високопоставени дипломати от Великобритания, Германия, Китай, Русия и Франция признаха, че вдигането на санкциите е "съществена част" от споразумението от 2015 г., каза още Могерини.

След като през май САЩ оттеглиха подписа си от ядрената сделка, останалите световни сили изявиха желание да запазят отворени своите икономически, финансови и транспортни канали с Иран. "Участничките [в срещата] ще работят по тези въпроси с международните си партньори, за да ги подтикнат да следват същата политика и да установят подобни механизми в своите икономически отношения с Иран", гласеше изявлението, прочетено от Могерини. Тя отказа да отговаря на журналистически въпроси.

Днешната среща в австрийската столица бе първата на министерско равнище, след като през май т.г. САЩ оттеглиха подписа си под споразумението от 2015 г. за ограничаване на иранските ядрени програми в замяна на облекчаване на санкциите срещу Техеран. Оттогава Вашингтон предприема стъпки за възобновяване на санкциите срещу Иран, припомниха информационните агенции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!