ЕС: Тръмп няма правомощията едностранно да развали сделката за Иран

ОFFNews 09 май 2018 в 13:51 3105 0

Снимка ЕПА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма правомощията едностранно да прекрати споразумението за ядрената програма на Иран.

Това заяви късно снощи върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, след като Тръмп обяви, че изтегля САЩ от сделката.

Тя добави от Рим, където е на посещение в момента, че Европа "съжалява" за новата политика на Тръмп и допълни: "Както винаги сме казвали, ядрената сделка за Иран не е двустранно споразумение и не е в ръцете на нито една страна да я развали едностранно".

"Тя беше единодушно одобрена от Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, тя е ключов елемент от глобалната архитектура, тя е важна само по себе си", каза Могерини, цитирана от световните информационни агенции.

ЕС ще приветства САЩ, ако променят позицията си по въпроса и ще останат близки приятели и партньори на ЕС, подчерта Могерини и допълни, че Съюзът ще продължи работа със Щатите по много други въпроси.

Тя бе категорична, че докато Иран спазват клаузите по сделката, ядреното споразумение ще остане цяло и останалите страни от него ще изпълняват задълженията си.

Вчера Тръмп обяви изтеглянето на страната, като нарече споразумението "най-лошата сделка за САЩ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови