Младеж опитал да убие британската кралица през 1981 г., разкриха разсекретени документи

OFFNews 01 март 2018 в 18:20 3341 1

Опит за покушение е извършен срещу британската кралица Елизабет II през 1981 г. в Нова Зеландия. Това показаха разсекретени в четвъртък документи на британското разузнаване, съобщи руската служба на Би Би Си.

Опитът за покушение станал в град Дандин. 17-годишният Кристофър Люис стрелял по кралицата от прозорец на петия етаж на сграда, но не улучил. 

Жителите на града, събрали се да видят кралицата, са съобщили тогава за необичаен звук, но властите обяснили, че звукът бил от счупила се наблизо неонова табела. 

"Люис наистина е искал да убие кралицата, но не е успял да намери подходящо място, за да се прицели добре, освен това пушката му не е била достатъчно мощна", пише в документите. 

Предполага се, че младежът е страдал от психическо разстройство и бил убеден, че трябва да убие цялото кралско семейство. Кристофър Люис обявил, че е член на групировката Национална имперска партизанска армия, в която според полицията членували едва трима души. 

17-годишният младеж е арестуван. Той обаче не е обвинен за опит за покушение, а му е повдигнато обвинение за незаконно притежание на оръжие. Смята се, че причината вероятно също е опит да се прикрие случилото се.

Шефът на полицията в Нова Зеландия вече обяви, че е разпоредил разследване по въпроса.

След опита за покушение полицията внимателно е следила действията на Люис. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!