Митрофанова: Изобщо няма диалог между България и Русия

В България няма русофобски настроения. Българите са вежливи хора, твърди руският посланик

OFFNews Последна промяна на 28 юли 2022 в 21:50 6121 29

Елеонора Митрофанова

Снимка Посолство на РФ - пресслужба

Елеонора Митрофанова

Народът на България се отнася добре към руския народ, а русофобските настроения са разпропостранени сред политиците. Това заяви в ефира на телевизия "Россия 24" посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова.

"В България няма русофобски настроения. В България русофобски настроения присъстват само в части от политическия елит. Народът на България се отнася много добре към руския народ", каза тя.

"Те изобщо са вежливи хора, вътрешно интелигентни, мога да кажа. Така че да се каже, че от страна на обикновените хора има каквото и да е русофобско настроение - това е абсолютно невярно", отбеляза Митрофанова, визирайки обикновените българи.

"Но нормален диалог, по-точно диалог, изобщо между България и Русия няма"

"На нас ни беше много трудно. Даже самото изпращане на сътрудниците (на руското посолство - б.р.) и членовете на семействата им, общо 185 души, в родината в течение на четири дни беше сложна организационно-техническа операция, изискваща многочислено съгласуване. Работата сега е също изключително сложна, ние имаме огромно посолство, на което са нужни много ръце. Обемът на дипломатическата работа се съкрати, липсват двустранни връзки, липсва двустранни визити, делови контакти. Отношенията се поддържат само на техническо равнище, ние работихме по освобождаването на българските моряци, които бяха затънали в Украйна, договаряхме прелитане на самолети, решавахме въпроса за работата на училището към посолството на Русия, което въпреки цялата сложност на ситуацията все така продължава работата си в София в пълен обем. Но нормален диалог, по-точно диалог, изобщо между България и Русия няма", твърди Митрофанова.

Тя не изключи обаче възможността посолството и консулските служби в скоро време да зарабят отново с пълна сила.

Ако България изпълни изискванията на "Газпром"

Доставките на газ за България могат да бъдат възобновени веднага, ако българската страна започне да плаща за тях по схемата, изисквана от "Газпром", заяви посланикът на Русия в България.

"Много експерти, разбира се, призовават за прагматизъм и връщане към договора с "Газпром", който е в сила до края на годината. Именно затова, във всеки един момент, когато българската страна реши да започне да плаща по схемата, изисквана от "Газпром", доставките ще бъдат възобновени", заяви посланикът.

Митрофанова каза, че ситуацията в енергийната сфера в България е много сложна, като за последните два месеца е отчетен значителен ръст на цената на газа.

"Те (България - бел. ред.) няма да получат годишно повече количество газ въпреки сключеното споразумение с Азербайджан", твърди тя.

"Това е ситуация, която се отразява много тежко и на бизнеса, и на индивидуалните домакинства", допълни Митрофанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9961

29

dolivo

30.07 2022 в 18:44

Браво, докато не установят демокрация с нормална опозиция - а не бутафорна, всякакви връзки трябва да се прекратят.

1898

28

Того

30.07 2022 в 07:39

България трябва да прекъсне всякакви връзки с Руzия (дипломатически, икономически, културни и т.н.), за да се оправи. Този воденичен камък, Руzия, виси на шията на българите, минимум от 400 години.

2259

27

Mateevk

29.07 2022 в 23:20

Няма лошо, че руснаците са си гонили интересите, когато са ни "освобождавали". Всички правят така. Лошото е, когато не се държим така, че все едно не го разбираме и вечно трябва да сме им длъжни за нещо. Сигурно за 99% от българите Александър Втори е наречен Цар Освободител, защото ни е освободил нас, но истината е съвсем друга - нарекли са го така, защото е освободил руските селяни от крепостничество през 1861 г. Просто пример за планината от митове и легенди, която ни е затрупала и никой не смее или не иска да повдигне, за да се доберем до истината и да оценяваме съвсем прагматично случилото и случващото се.

1005

26

Anilam

29.07 2022 в 23:13

Красимир Георгиев и аз съм от Свищов, но нямам никакви сантименти към "освободителите". Винаги са реализирали собствените си интереси без оглед на средствата. Последното нещо, което ги е интересувало е била свободата на българите. Така е до ден-днешен.
Що се отнася до Митрофанова - прекрасна представителка на руската дипломация: нагла, безочлива, безсрамна и лъжлива. Вероятно правят конкурси по тези показатели, за да си попълват дипломатическите представителства. Нали плаше със затваряне на посолството? Няма условия за работа - довиждане и прав ти път!

120

25

Krasimir T.Georgiev

29.07 2022 в 20:03

Към критикаря, без никакви основания Darth Vader. В Свищов съм роден и живял до 24 години. Моето семейство живя в хубава къща, купена от моите селски дядовци. Родителите ми не са били членове на БКП. Не съм завършил техникум, а обикновена гимназия, а след казармата , Стопанската академия в моя град, специалност Управление и планиране на народното стопанство. Телефон придобихме към 1972-3 година. Такъв истинският живот, глупако.

2091

24

Simo

29.07 2022 в 13:10

Е, няма. С терористи /рашисти/ никой не разговаря.

-4576

23

евроатлантик

29.07 2022 в 10:22

Пак не си ме разбрал бе, краварче! Имах предвид колелото на историята, което ще доведе до световно тържество на евроатлантическите ценности! Колкото до учтивия стил и главното "В", ако си обърнал внимание, така се обръщам и към г-жа Искра Ангелова. Но ти обръщаш внимание на тези неща само когато ти изнася.
Колкото до външния вид на дамата, мога да ти посоча няколко прекрасни образци на женска красота, на представителки на англосаксонската дипломатическа школа, като Тереза Мей, Нанси Пелоси, Лиз Тръс, Виктория Нюланд и още цяла плеяда, но в никакъв случай не искам да пропусна вече покойната Мадлин Олбрайт! Ако вече си се възбудил, бегай към планината Броубек...
А че госпожата не чете OFFNews съм дълбоко убеден!

-160

22

редовно четящ

29.07 2022 в 08:56

Марш в руzия, заедно с българските си лакеи!

-1021

21

Johnny B Goode

29.07 2022 в 08:00

Еврото, освен това шапка свалям за стила на последния пост - "Г-жо", "Вие" с главно В, "Права сте"... Евалла, дето викат комшиите отдолу.
Ако този мелез между крава и мравояд на който му се мазниш не чете OffNews, виж там направи screenshot и го изпрати към посолството. Може нещо надница да вдигнат, на разходка с руска яхта да поканят, две три кила газ да ти отпуснат от следващия договор.
Нама да си капо, повярвай ми.

-1021

20

Johnny B Goode

29.07 2022 в 07:22

Еврото, разнебитихте го това колело на историята от въртене, бе.
Гошо Тарабата разправяше, че щяло да се върти до окончателната победа на комунизма, ти сега си го завъртял да идват пак руснаците. Аре дайте му малко почивка молим.