Мирните преговори за Сирия навлизат във втория си ден

ОFFNews 24 януари 2017 в 10:53 2123 0

Мирните преговори за разрешаване на конфликта в Сирия, провеждащи се в казахстанската столица Астана, навлязоха във втория си и последен ден, но според представители на опозицията дискусиите могат да продължат и утре.

"Ако страните гаранти кажат, че се нуждаят от повече време, още един ден, ние ще се съгласим. Не сме дошли тук само за два дни, имаме цел, която трябва да бъде постигната", заяви представителят на бунтовниците Осама Абу Зейд, цитиран от ТАСС. 

Финалното комюнике трябва да бъде изготвено днес, но при преговорите вчера дискутиращите страни изразиха скептицизъм. ТАСС вече разпространи проектоверсия на документа. В него се казва, че Иран, Русия и Турция ще обединят сили в борбата срещу "Ислямска държава" и Джабхат Фатах аш-Шам и ще ги разграничат от другите опозиционни групировки. Трите страни смятат да изградят механизъм за съблюдаване на постигнатото на 30 декември примирие и също така да подкрепят следващите мирни преговори, които трябва да започнат в Женева на 8 февруари. 

Абу Зейд отказва да коментира документа в този му вид и заяви, че опозицията очаква финалната му версия.

Говорителят на опозиционната делегация Яхия ал-Ариди отрече да има планове комюникето  да бъде подписано. По думите му Русия, Иран и Турция просто ще издадат документа в краен вариант. 

"Не е много сериозно. Примирие не се подписва за два дни", разкритикува преговорите неназован западен дипломат за Ройтерс. По думите му обаче има набрана инерция и Русия държи нещата под контрол. 

Още вчера кюрдският Отряд за защита на народа, ключова опозиционна сила, която е изключена от преговорите, заяви, че няма да се съобрази с изхода от срещата в Астана. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови