Миланският кардинал Анджело Скола е фаворитът за нов папа

Вероника Шербанова 11 февруари 2013 в 15:41 3442 1

 Анджело Скола, Снимка: Радио Ватикана
Анджело Скола, Снимка: Радио Ватикана

Най-вероятният наследник на папа Бенедикт е миланският кардинал Анджело Скола, твърдят анализатори,цитирани от агенция АНСА.

Сред фаворитите за престола са още кардинал Питър Тарксон от Гана и кардинал Оскар Родригес Марадиага от Хондурас.

Анализаторите не изключват възможността следващият папа да е латиноамериканец. 42% от католиците живеят в Латинска Америка, припомнят те. 

Любителите на хазарта вече започнаха да залагат за това кой ще заеме мястото на Бенедикт XVI. Най-висок за момента е коефициентът за кардинала на Гана Питър Тарксон – 5/4. В същото време обаче най-вероятното родно място на следващия папа се оказва Италия – с коефициент 5/4, следвана от Африка – 2/1, и Канада – 5/2.

Името на новия папа ще стане ясно в средата на март, обявиха от Светия престол. Конклавът за избор на нов папа ще се проведе 15 или 20 дни след официалното оттегляне на Бенедикт XVI на 28 февруари, обясниха те.

Главата на Римо-католическата църква Бенедикт XVI обяви в понеделник, че ще се оттегли от поста си в 20 ч. на 28 февруари. Като причина за оттеглянето си папата посочи липсата на сили да управлява църквата заради напредналата си възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови