Правителството дава 5 млн. лв. за изхранване на бежанци

OFFNews 16 септември 2015 в 13:11 5144 5

Кабинетът одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи в размер на 5 млн. лв. Средствата са за осигуряването на храненето на търсещите закрила лица, охрана на центровете за закрила и текуща издръжка на териториалните поделения на агенцията за бежанците.

Предвидени са средства и за оборудване на Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари.

С промени в Устройствения правилник на агенцията се увеличава щатната ѝ численост със 100 бройки, като със същия брой се намалява щатната численост на МВР.

Увеличаването на персонала на агенцията е финансово осигурено до 14 юни 2016 г. от Европейската комисия на основание на подписано на 29 май 2015 г. Споразумение за изпълнение за срок от една година на „План за спешни мерки“ по Фонд „Убежище, миграция и интеграция“. Така ще се създадат минимални условия за изпълнение на дейностите по предоставяне на международна закрила на чужденци в страната в отговор на новите реалности и предизвикателствата, настъпили в резултат на запазващата се тенденция за трайно увеличаване на кандидатите за закрила към България.

В същото време правителството започва изграждането на система за наблюдение по българо-турската граница. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!