Застрашават ни отдавна забравени болести - децата бежанци без нито една ваксинация

Александра Маркарян Последна промяна на 16 септември 2015 в 13:45 6537 9

Нигяр Джафер

Бежанската вълна е заплаха за европейското обществено здраве. Децата, които идват в Европа, включително в България, нямат нито една ваксинация и това поражда риска от възраждането на вече забравени заболявания, предупреди бившият председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Нигяр Джафер, модератор на кръгла маса „Ваксините – мит и реалност. Съвременното състояние и перспективи във ваксинопрофилактиката”, организирана от фондация „МОСТ – медии, общество, семейство, традиции” и проведена днес във Велико Търново.

Най-много се боим от полиомиелита, а също и от други заболявания, срещу които има ваксини – морбили, рубеола, паротит, допълни проф. Радка Аргирова, вирусолог в болница „Токуда”, която беше основен лектор на кръглата маса.

Най-застрашени в тази ситуация са децата у нас, които по една или друга причина не са били ваксинирани срещу тези страшни заболявания.

Д-р Джафер увери, че здравното министерство прави необходимото, за да се ваксинират тези деца и посъветва държавата да поиска финансова помощ от Европа, за да издържи финансово на натиска.

Не по-малка заплаха за възраждането на отдавна забравени страшни болести, ликвидирани с ваксинациите, са както ромските общности, в които масово такива не са извършвани, така и набиращите все повече сила антиваксинални движения, предупреди д-р Джафер.

Факт е и завръщането на коклюша и туберкулозата, показват данните на СЗО.

Данните сочат още, че на всеки 20 секунди умира по едно дете от заболявания, които са предотвратими чрез ваксина.

Всяка година 10.6 млн. деца умират, преди да са навършили 5 г., а 1.4 млн. от тях са имали заболявания, които биха могли да се предотвратят чрез ваксинация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.09 2015 в 16:55

В Народното събрание, като има кръгла маса, няма ли някакъв минимум тест за интелигентност на участващите "специалисти"? Примерно "пребройте от едно до три, напишете си името с печатни букви"... Поне да се отсеят малко малоумните. Първо, ако някой е разгледал фоторепортажа от тази седмица за това, какво носят бежанците в бегажа си, едната майка носеше само мокри кърпи и имунизационния паспорт на детето. Второ, имунизираните български деца не би ли трябвало да са защитени?? Нали за това ги имунизират. За да може като дойде бежанска вълна,да не ги лови нищо. И трето, тези стринки за коя фармацевтична компания лобират?

16.09 2015 в 21:34

Ми нали ромовете и коняците/гнусните цигани/ са част от избирателите ви, ваксинирайте ги.

16.09 2015 в 21:34

Ми нали ромовете и коняците/гнусните цигани/ са част от избирателите ви, ваксинирайте ги.

16.09 2015 в 18:47

Извинявам се много на хората, толериращи свободното пребиваване на бежанците в Европа, но наистина ли не виждате, че ни вкарват исляма като с троянски кон. Знаят ли тези хора, колко крайни във вярванията си са всички народи от Близкия Изток. Това не са турски мюсюлмани, или мюсюлмани израснали в Европейска държава. Тези биха убили с камъни жена, дръзнала да погледне който и да е мъж. Жените им не биха се здрависали с мъж. Мъжете им са комплексари, мислещи са за нещо повече от жените.

16.09 2015 в 17:15

Девет грама в серце.....
Няма по-добра ваксина.
А на мунчо двойна доза.

16.09 2015 в 14:48

Ми ваксинирайте ги. Това че са застрашени от болести е още една причина да се помогне на тези хора. Ако разбира и ние сме хора.

16.09 2015 в 14:24

Ето, че и лекарите дават поредната причина, да НЕ се приема тая измет, която пристига на глутници. Къде са сега лумпените да реват за толерстия и мултикултурализъм?

16.09 2015 в 14:12

ти остави това, ами знаеш ли колко пара ще отиде на вятъра сега , покрай тез избори - иди докажи , че е бежанец, а не мангал !!!

16.09 2015 в 14:06

Еми верно "Бежанската вълна е заплаха за европейското обществено здраве.". Тея мангусти носят кой знае какви УЖАСНИ БОЛЕСТИ И ЗАРАЗИ от Близкия Изток и Африка. Обезпокоен съм.