Между ''вражески'' държави: Самолет с израелски туристи кацна извънредно в Саудитска Арабия

OFFNews 29 август 2023 в 17:44 3334 0

Снимка Pixabay

Самолет, превозващ израелци от Сейшелските острови в Индийския океан, направи днес извънредно кацане в Саудитска Арабия, преди да излети обратно към Тел Авив, предаде Асошиейтед прес. Израел прие случая като възможност за подобряване отношенията между двете страни.

Израелски медии съобщиха, че самолет на "Еър Сейшелс" със 128 пътници е трябвало да се приземи вчера заради повреда в електронната система. Министерството на външните работи на Израел каза, че пътниците са прекарали нощта в хотел до летището в Джеда и са излетели обратно с друг самолет на същата авиолиния.

Израел и Саудитска Арабия нямат официални дипломатически отношения, въпреки че през последните години развиха силни, неофициални връзки, свързани с общото им безпокойство от засилващото се влияние на Иран в региона. След като през 2020 г. при управлението на Тръмп Израел и още четири арабски страни подписаха Авраамовите споразумения за нормализиране на отношенията, президентът Джо Байдън полага усилия да постигне подобно споразумение и със Саудитска Арабия.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който превърна споразумението със Саудитска Арабия в своя основа цел, се възползва от случая с полета, за да подчертае потенциала за подобряване на връзките.

"Силно оценявам топлото отношение на властите в Саудитска Арабия към израелските пътници", каза той във видеообръщение на иврит с арабски субтитри, сочейки карта на региона. "Високо ценя добрите съседски отношения".

Нормализирането на отношенията със Саудитска Арабия, най-силната и богата арабска страна, има потенциала да преобрази региона и да укрепи авторитета на Израел в исторически план. Сключването на такава сделка обаче е трудна задача, тъй като кралството заяви, че няма да признае официално Израел преди решаването на продължаващия от десетилетия израелско-палестински конфликт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика