Мелбърн е най-добрият град за живеене

OFFNews 19 август 2014 в 18:08 6674 0

Мелбърн
Мелбърн

Мелбърн оглави престижната класация на Economist Intelligence Unit за “най-добър град за живеене” за четвърта поредна година, съобщи Reuters.

Класацията обхваща 140 страни по света, като градовете са сравнявани по пет показателя – стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура.

Австралийският град е получил максималният брой точки – 100, по три показателя: здравеопазване, образование и инфраструктура. По останалите два оценката е 95 точки, като така общата му оценка е 97,5 точки.

Виена и Ванкувър са съответно на второ и трето място. Първата петица се допълва от Торонто (Канада) и Аделаида (Австралия), а десетката – от Калгари (Канада), Сидни (Австралия), Хелзинки (Финландия), Пърт (Австралия) и Оукланд (САЩ).

Австралия има цели 4 града в топ 10. Според специалистите, работили по мащабното проучване, успехът на австралийските градове в голяма степен се крие в техните инвестиционни програми.

Като най-лош град за живеене в света пък беше определен Дамаск в разкъсваната от конфликти Сирия, който събира само 30,5 точки.

В топ 10 на най-лошите градове за живеене в света попадат още Дака (Бангладеш), Порт Морсби (Папуа Нова Гвинея), Лагос (Нигерия), Карачи (Пакистан), Алжир, Хараре (Зимбабве), Дуала (Камерун), Триполи (Либия) и Абиджан (Кот д'Ивоар).

Заради кризата в Украйна и напрежението в Близкия изток редица градове са претърпели чувствителен спад в класацията. Сред тях са Киев, Москва и Санкт Петербург, както и Банкок заради политическото напрежение в Тайланд.

Въпреки събитията в Израел обаче рейтингът на Тел Авив не се е променил.

В същото време Багдад не е включен в проучването и не е изследвано как се повлиява от напрежението между властите в Ирак и ислямските екстремисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!