Economist: София е сред най-западащите градове, водят я само размирни столици

Елица Мартинова 29 август 2013 в 13:33 5681 12

Статуята на Света София
Статуята на Света София

София е сред десетте градове, в които условията на живот са се влошили най-рязко за последните пет години, сочи годишната класация на изданието Economist Intelligence Unit (EIU).

Класацията е обхваща 140 града в целия свят и включва проучвания за най-добър и най-лош град за живеене, най-бързо развиващ се и за най-интензивно упадащ град. Призът за най-добър град се определя на базата на 30 критерия, разпределени в пет категории.

София попада в негативната класация, като заема четвъртото място сред градовете, чиито условия за живот са се влошили най-рязко през последните пет години.

Важно е да се отбележи, че родната столица е изпреварена от Дамаск (Сирия), Триполи (Либия) и Кайро (Египет) – все градове, в които има или доскоро е имало насилие. България е единствената европейска столица в този списък.

Освен изброените по-горе, в класацията за най-бързо упадащи градове попадат още Аман (Йордания), Панама Сити (Панама), Тунис (Тунис), Мускат (Оман), Рейкявик (Исландия) и Найроби (Кения).

Победител в класацията за най-добър град е австралийският град Мелбърн. В нея попада в и два европейски града – Виена, на второ място, и Хелзинки – на осмо. Останалите престижни места са „окупирани“ от градове в Австралия, Канада и Нова Зеландия.

Най-лошият град за живеена в света, според EIU е столицата на Иран – Техеран. В „черния списък“ влизат още Дуала (Камерун), Триполи (Либия), Карачи (Пакистан), Алжир (Алжир), Хараре (Зимбабве), Лагос (Нигерия), Порт Морсби (Папуа Нова Гвинея), Дака (Бангладеш) и най-горещата точка на планетата в момента – столицата на Сирия Дамаск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!