Медведчук свидетелства срещу Порошенко по делото за въглищата и газопровода

Кумът на Путин подробно описва ролята на петия украински президент в т.нар. въглищна афера, както и в газопровода Самара-Запад

OFFNews 23 май 2022 в 11:27 5404 2

Медведчук

Снимка УНИАН

Вектор Медведчук

Известният като кума на Путин - Виктор Медведчук, заподозрян в държавна измяна и подпомагане на тероризма, разкрива схема как държавата отнема част от петролопровода Самара-Западно направление, за да продължи изпомпването на дизелово гориво по него. Освен това той свидетелства по т.нар. дело за въглища, в което е замесен петият украински президент Петро Порошенко.

Това съобщи Службата за сигурност на Украйна, цитирана от УНИАН.

Описвайки същността на схемата, Медведчук подробно изтъква ролята на Порошенко в нея. Порошенко не само моли Медведчук да се свърже с руското ръководство, но и гарантира, че необходимите решения са получили благословията на всички украински инстанции.

"За да стане този газопровод частна собственост, а всъщност собственост на Порошенко, трябваше да бъдат предприети редица действия... Съдилищата, прокуратурата, Антимонополният комитет, Фондът за държавна собственост - всички те взеха решения, необходими, разбира се, за личните интереси на президента Порошенко", каза Медведчук.

Задържаният депутат на Думата уверява, че се е занимавал с въпросите на газопровода по молба на бившия украински президент. През годината на експлоатация тръбопроводът е спечелил за собствениците си два пъти повече пари, отколкото са били инвестирани в закупуването му - до 42 милиона щатски долара. От май 2019 г., т.е. след прекратяването мандата на Порошенко, изпомпването на дизелово гориво по тръбопровода спира.

Медведчук говори и за създаването през 2014-2015 г. на механизъм за покупка на въглища за енергийните нужди на Украйна във временно окупираните територии на т.нар. ЛНР и ДНР, практически от лидерите им.

"В това е замесен почти целият държавен апарат, като се започне от президента и се стигне до министрите, правоприлагащите органи и тези, които пряко са прилагали схемата", твърди той.

По време на разпита Медведчук назова конкретни имена на длъжностни лица, замесени в работа срещу интересите на Украйна - бивши чиновници, бивш ръководител на националната банка, депутати и представители на правоохранителните органи.

"Хармонизиране" на действията за финансиране на терористични организации. СБУ

Разследването на случаите продължава, за да се установят всички факти, обстоятелства, организатори и участници в извършените престъпления.

Задържането на Медведчук

СБУ задържа Виктор Медведчук през април, след като той избяга от домашен арест в началото на пълномащабното нахлуване на Русия на 24 февруари.

През 2021 г. службата за сигурност обяви няколко подозрения срещу Медведчук. Той е заподозрян в извършване на държавна измяна, подпомагане на терористична организация и опит за ограбване на национални ресурси във временно окупираната територия на Крим.

Един от случаите се отнася до организирането на незаконни схеми за доставка на въглища от тези територии. Горивото е закупено в брой и по този начин проруските сили са финансирани с общо над 200 млн. гривни.

Вторият случай е незаконното завземане от страна на "Прикарпатцападтранс" ООД на участък от държавния петролопровод на стойност над 200 милиона гривни. През февруари 2021 г. газопроводът става държавна собственост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

23.05 2022 в 12:27

Всеки следващ вади кирливите ризи не предишните. Нищо ново. Така работи демокрацията - понякога с известно закъснение. Даже и у нас има такива напъни, засега не особено успешни. Но това е несравнимо с откритията след властване в продължение на 25-30 години примерно. Тогава поразиите са просто грандиозни. Затова нормалните хора са сложили мандати, за да няма увличане. А ненормалните си преправят конституциите само и само властелинът да продължи да върши поразии.

-6142

1

Кокорчо

23.05 2022 в 11:51

Хунтата са такива, затова са и зависими от САЩ.Една престъпна групировка на власт, дошла чрез преврат. След време ще излязат и кирливите ризи на нарчкоманчето.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика