Масовият убиец Брайвик поиска предсрочно освобождаване, влезе в съда с нацистки поздрав

OFFNews 18 януари 2022 в 21:25 4648 2

Масовият убиец Андерш Брайвик отправи нацистки поздрав от съдебната зала в началото на днешното заседание за исканото от него предсрочно освобождаване, предава Ройтерс.

Той беше осъден на максималните 21 години затвор за извършването на два терористични акта през 2011 г. в Норвегия, при които загинаха общо 77 души.

Брайвик влезе в зала и с табели на английски, на които пишеше "Спрете геноцида срещу белите нации" и "Нацистка гражданска война". Част от тях бяха залепени върху костюма и куфарчето му.

За тази демонстрация беше санкциониран от съдия Даг Бьорвик, който му направи забележка.

След това Брайвик поиска да бъде освободен, тъй като вече е излежал половината от присъдата си. Съдията пък припомни част от присъдата му от 2011 г., в която пише, че дори след като е излежал 21 години в затвора, подсъдимият все още ще бъде много опасен човек.

Той пък се оправда за извършените престъпления с онлайн радикализация - чрез мрежа от крайнодесни екстремисти, която нямала лидер.

"Заповедта беше... да се възстанови Третият райх. И как да стане това - зависи от всеки войник", каза Брайвик. 

След тези си думи той заяви, че ще бъде кандидат за депутат, както и че ще продължи борбата си за нацистко господство, но с мирни средства.

Главният прокурор Хулда Карлсдотир каза пред Ройтерс, че е необходимо обществото да бъде защитено, а Брайвик да излежи присъдата си. 

Очаква се окончателно решение да има до четири дни. Ако молбата му за освобождаване бъде отхвърлена, Брайвик, който промени официалното си име на Фьотолф Хансен, може да поиска предсрочно освобождаване отново след една година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови