Quantcast

Масови протести в Ню Йорк след смъртта на афроамериканец, удушен от полицай

Ивайло Анев Последна промяна на 24 август 2014 в 10:08 3368 10

Около 4000 души излязоха на протест в Ню Йорк срещу полицейското насилие, след като полицай удуши чернокож мъж.

Много от участниците в мирната демонстрация носеха плакати с надпис "Не мога да дишам". Смята се, че това са последните думи на 43-годишния жител на Стейтън Айлънд Ерик Гарнър.

Протестиращите настояха полицaят да поеме отговорност за убийството на Гарнър, който бил асматик. От видео, направено от свидетели на задържането на човека, ясно се чува как Гарнър казва, че не може да диша на хвърлилите се отгоре му четирима полицаи.

Униформените го събарят, за да го задържат заради нерегламентирана търговия с цигари, след като афроамериканецът оказал съпротива. Спорът между двете страни прераснал в сбиване, което завършил с фатален край.

"Тук сме, защото видяхме как един невъоръжен мъж беше удушен от полицията. Това може да се случи на всеки един гражданин и ние няма да останем безмълвни пред тази заплаха", обяснява активистът за граждански права Ал Шарптън.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.08 2014 в 20:37

№2 Стефан

Тази информация я имаш, защото живееш в САЩ и имаш пряк поглед върху нещата или защото гледаш клипчета в Тубата????
Офнюз - темата е сложна и много дълбока за разлика от написаната статия....

24.08 2014 в 19:39

ФАЩ постепенно се превръщат във все по-малко демократична, и все повече ПОЛИЦЕЙСКА държава.

Тотално следене, посевместно подслушване, накърняване правото на неприкосновеност на кореспонденцията, нарушаване правата за частен и личен живот, извънредни пълномощия на репресивния апарат, полицейски произвол, тайни концлагери и по цял свят, и т.н.

Омерзен съм.

24.08 2014 в 18:00

Гой Фокс16:41 24 авг 201407
" Атанасова, в СССР и "афроамериканци" няма. Дори негри няма."

Как да е нямало :)
http://www.znania.tv/?p=4583

24.08 2014 в 16:41

Атанасова, в СССР и "афроамериканци" няма. Дори негри няма.

24.08 2014 в 12:42

Пено, по-кротко. Ти корпорация виждала ли си?

24.08 2014 в 12:37

Слвдващата световна война няма да е между САЩ и Русия а ще е между богатия елит с неговите корпорации и обикновенните хора. И тя вече е започнала!

24.08 2014 в 12:25

В СССР такива протести не могат да се случат. Червеният терор ще ги задуши.

24.08 2014 в 12:22

Ама колко са зле американците, а? Задължително трябва да вземат пример от нас, нали, тавариш Стефан?

24.08 2014 в 11:22

Тоя проблем там тепърва ще става страшен.
В Щатите имат много рязко разделение, и крайна чувствителност към класификацията "армейско" и "гражданско" оръжие и снаряжение. Смята се, че армейската техника е с принципиално по-високи възможности и мощност, многозарядна, всепоразяваща, и какво ли не още. Поради което, поне официално, се твърди, че тя не може да се използва не на война.
Хубаво, обаче след 11-ти септември, тихомълком започнаха да снабдяват полицията с такива неща, за "борба с тероризма". След урагана Катрина, изтеглиха цяла пехотна дивизия от Ирак, която цяла седмица воюва в Нови Орлеан с мародерите, за да не учат на касапски работи националната гвардия. От две години системно се появяват информации за държавни поръчки за концлагери, в това число мобилни, десетки хиляди четириместни пластмасови ковчези, и странни теоретични тактически разработки. От примерно четири години съкращават военния бюджет, което удря основно по сухопътните войски. А там има натрупани огромни количества излишни въоръжение и техника, и много хора. От две години, пак тихомълком започнаха да ги трудоустройват в полицията, както и да прехвърлят в нея бетеери, свързочна техника, оръжие. Миналата година изтече указа на Обама, с който се разрешава използването на тежка техника и авиация срещу населението на собствената територия, "в случай на масови размирици". Днеска пък, Обама решил "да се разгледа въпроса за целесъобразността на снабдяването на полицията с армейско оръжие и снаряжение", което значи че процесът ще се ускори и разшири. И щом в дивашко полицейска държава като щатите, започват протести срещу полицията, значи че там са започнали много дълбоки обществени процеси, които хич даже не са свързани единствено с правото на черния ъндърграунд на нелегална икономика, и паралелна култура.
Ми - честито.

24.08 2014 в 11:12

Бат' Гьоргя, задуша'ам са!