Мащабен скандал: 300 католически свещеници насилили сексуално поне 1000 деца в Пенсилвания

OFFNews 15 август 2018 в 11:02 13151 3

Снимка Pixabay

300 католически свещеници са насилвали сексуално повече от 1000 деца, разкрива доклад за католическата църква в САЩ.

Мащабният скандал засяга шест епархии в щата Пенсилвания: Питсбърг, Скрантън, Ери, Алънтаун, Грийнсбърг и Харисбърг. За останалите две енории в щата данните бяха публикувани по-рано и разкриха сходни резултати.

Смята се, че стотици свещеници са извършвали сексуално насилие над деца от 40-те години на миналия век досега, като в същото време висши служители в църквата, включително действащият архиепископ на Вашингтон, не само не са предприели действия срещу престъпленията, а са ги прикривали. Това стана ясно от доклада на съдебните заседатели, които разглеждаха делото.

Реалният брой на малтретираните деца може да е и много по-голям, тъй като част от църковните документи са били изгубени, а жертвите се страхуваха да свидетелстват, пишат още съдебните заседатели. Те обвиняват кардинал Доналд Вюрл, който ръководи католическата църква във Вашингтон, че е съучаствал, като е прикривал злоупотребите на свещениците, когато е бил епископ на Питсбърг.

Повечето от жертвите в Пенсилвания са момчета, но има и момичета. Те са били в тийнейджърска възраст и преди пубертета и са били изключително грубо и грозно изнасилвани. Има места от доклада, които е трудно човек да прочете, описва Си Ен Ен. Някои жертви са били напивани с алкохол и измъчвани. Други били изнасилвани вагинално, анално или орално.

Ето някои от най-фрапиращите описани случаи:

- В епархия Грийнсбърг свещеник забременил 17-годишно момиче, подправил брачно свидетелство с фалшив подпис на пастор, а няколко месеца по-късно се развел с девойката. Въпреки това му било позволено да остане на служба благодарение на "благосклонен епископ".

- Друг свещеник в Грийнсбърг "учел" момчета, че Мария трябва да "захапва шнура" и да "ближе" Исус, за да го очисти след Рождество.

- В Харисбърг свещеник посягал на пет сестри и събирал тяхната урина, косми от гениталиите и кръв от менструалния им цикъл. 

- Отново в Харисбърг свещеник изнасили 7-годишно момиче, което по това време лежало в болница за вадене на сливиците.

- В Питсбърг свещеник преследвал и прелъстил 15-годишно момче, за което църквата разбрала, а самият духовник признал, че е имал садо-мазо актове с няколко момчета.

- В Алънтаун свещеник си признал, че е измъчвал момче и потърсил помощ, но въпреки това останал на служба още седем години.

- Отново в епархията в Алънтаун духовник насили сексуално няколко момчета, а след това получил препоръка за работа в Disney World.

- В Скрантън свещеник, който по-късно бил осъден за сексуално посегателство над деца, се оказал ХИВ позитивен от пет години.

- На пресконференцията за представяне на доклада присъстваха и няколко от жертвите. Мъж на 83 години разказа, че никога не е успял да покаже любов и нежност към съпругата и децата си заради нанесената травма в детството. Жена разказа, че ѝ е било посягано още когато е била на годинка и половина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12319

3

Чичо ви

16.08 2018 в 11:51

BorisD, коя точно църква има нещо общо със зверствата на нашите европейски партнъорчета в долуизброените дестинации, що не ме светнеш? Не е до религия, да знаеш, тя може да служи за оправдание на едно или друго престъпление, но причините се крият малко по-дълбоко и опират до това що за човек (или народ си) и до идеята за нечия изключителност и превъзходство като нация и раса! В това отношение англо-саксите нямат равни, те са нъмбър уан!!!

8000

2

BorisD

15.08 2018 в 22:49

Чичо ви, проблема въобще не е там където го търсиш. В църквата като институция е. Или си забравил за баба гуси?

12319

1

Чичо ви

15.08 2018 в 11:32

Ми кво искате бе, Северно-атлантически ценности, така ги разбират англо-саксите... то мани ги тия, що не кажете какво са правили англичаните в Южна Африка, белгийците в Конго или пък холандците в Индонезия, да видиш тогава Европейски ценности какво са!!!