Марк Зукърбърг дарил близо 1 млрд. долара за благотворителност

OFFNews 10 февруари 2014 в 22:39 8566 3

Марк Зукърбърг и Присила Чан. Снимка: facebook
Марк Зукърбърг и Присила Чан. Снимка: facebook

Създателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан оглавиха класацията на най-щедрите американски дарители за 2013 г., съобщи Би Би Си.

Двойката е дарила миналата година 18 милиона акции на Фейсбук, предложени на борсата, които се оценяват на над 970 милиона долара, с което изпреварил досегашния лидер Бил Гейтс. Парите били предназначени за организация с идеална цел от Силициевата долина. Средствата са били разпределени между образователни и медицински програми.

В класацията, съставена от списание "Хроника на филантропията", влиза още бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който заема четвърто място. Той е дарил 452 милиона долара през 2013 г. за изкуство, образование, екология, обществено здраве и други каузи.

Джордж Мичъл от Галвестън, щата Тексас, който натрупа състоянието си от енергетиката и недвижимите имоти, е на второ място в класацията. Той дари 750 милиона долара за благотворителност преди смъртта си. Третото място се заема от директора на Найк Филип Найт и съпругата му Пенелопе от Портланд, щата Орегон, които дарили 500 милиона долара на университет в Орегон за изследване на рака. Включените в топ 50 филантропи са дарили общо 7,7 милиарда долара миналата година и са обещали още 2,9 милиарда долара.

Издателят на „Хроника на филантропията“ твърди, че най-важният факт в класацията е стойността на парите, идващи от живи донори, която възлиза на същата сума като в предишните две години, взети заедно. "Това е сигурен знак, че икономиката се оправя и хората не са толкова предпазливи", изтъква Стейси Памлър.

Някои от най-големите донори в САЩ не влизат в класацията за 2013 г. не защото са престанали да бъдат щедри, а защото даренията им през 2013 г. са били отчетени като обещания в предишни години. Например съоснователят на Майкрософт Бил Гейтс и съпругата му Мелинда са дарили на фондацията си малко над 181,3 милиона долара миналата година, но изплащат обещание от около 3,3 милиарда долара, направено през 2004 г.

Основателят на Си Ен Ен Тед Търнър и председателят на Бъркшир Хатауей Уорън Бъфет също са направили щедри обещания в предишни години. 42 души в топ 50 са дарили за 50 милиона долара или повече. 30 направили големи подаръци на колежи и университети, но Палмър отбеляза, че най-много подаръци за колежи отишли за наука и изследвания тази година, а не за сгради, както беше миналата година.

Преди няколко години Зукърбърг се присъедини към движението „Клетва за дарение“, създадено от инвестиционния магнат Уорън Бъфет и Бил Гейтс. Няколкото десетки богаташи, които се присъединиха към него са поели ангажимент да дарят за благотворителност минимум 50% от състоянието си.

Пълмър отбелязва, че сумата, събрана от участниците в класацията за миналата година е по-голяма от сбора на предишните две.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!