Макрон даде задна и за спорната избирателна реформа в Нова Каледония

OFFNews 12 юни 2024 в 15:55 1334 0

Френският президент Еманюел Макрон

Снимка Getty Images

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон обяви спира планираната избирателна реформа в Нова Каледония, които разтърсиха френската отвъдморска територия, разположена в Южния Пасифик, заради последвалите протести. 

"Реших да отменя конституционния проектозакон, защото не можем да оставим неяснота", каза Макрон по време на първото си публично изказване след разпускането на Националното събрание в неделя, съобщи Франс прес.

Законопроектът предизвика силно недоволство сред подкрепящите независимостта на Нова Каледония, които смятат, че приемането му би маргинализирало местните жители - канаки.

Планираните реформи предизвикаха миналия месец най-сериозните за последните десетилетия безредици в отвъдморската територия. Според официалната бройка на местните власти по време на демонстрациите са били убити девет души и ранени - стотици.

"Можем да се съгласим, че европейските избори победиха закона. Сега е време за възстановяване на мира и сплотяването на обществото", заявиха по-рано днес от Партията за освобождение на канаките в Нова Каледония.

Спорният текст бе приет последователно от Сената през април и след това от Националното събрание през май, а на 30 юни би трябваше да бъде одобрен и от двете камари на френския парламент в Конгреса.

След разпускането на Националното събрание и оставката на Макрон обаче не може да бъде свикан Конгрес. Предсрочните парламентарни избори във Франция са насрочени за 30 юни и 7 юли.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх