Македонският президент: Забранете на един евродепутат и още няколко души от България да влизат в страната

OFFNews 23 януари 2023 в 20:58 9060 14

Македонският президент Стево Пендаровски

Снимка Президентство на Северна Македония

Македонският президент Стево Пендаровски

Македонският президент Стево Пендаровски предложи на правителството, съгласно закона за чужденците, „да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, заради предишни и продължаващи техни действия против” Северна Македония.

Според Пендаровски законовите условия за налагане на такава мярка са "заплаха за обществения ред, заплаха за националната сигурност или заплаха за международните отношения на Република Северна Македония".

Последното развитие на събитията в отношенията с България е била темата „със специален фокус” на днешното заседание на Съвета за сигурност, свикан от президента. В срещата участваха директорът на Агенцията за разузнаване Еролд Муслиу, директорът на Агенцията за национална сигурност Жарко Милошевски и началникът на Генералния щаб на армията генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски, съобщава БТА.

По думите на Пендаровски анализите на отговорните институции сочат, че в България има структури, които са активирани особено след приемането на преговорната рамка през юли и „са мобилизирани и логистично, и финансово, за да подкрепят пристигането на голяма група хора от България на 4 февруари (когато се отбелязват 151 години от рождението на Гоце Делчев) в Скопие”.

„Според всички оценки, това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и институциите няма да бъдат само неми свидетели на случващото се”, заяви Пендаровски.

Според него има два начина за реакция на такива "организирани антидържавни кампании, провеждани от политически партии и личности" - първият е с културна дипломатична реторика, която е била използвана и досега, и ще бъде използвана и нататък, а другата реакция е чрез мерки, „които всяка сериозна и организирана държава предприема в такива ситуации”.

„Освен това, за да премине събитието на 4 февруари както трябва, ще бъдат взети всички мерки и на терен, което означава, че от граничния пункт, до мястото на събитието ще имат достъп само хора, които идват да се поклонят на Гоце Делчев, но не и тези, които имат за цел да унижават македонския народ”, посочи Пендаровски.

Той отбеляза, че институциите в България „не са част от това” и ги призова да изолират политически „хората, които не желаят добросъседски отношения”.

„Македония не ви е неприятел, но тази държава има закони, достойнство и когато тези граници бъдат преминати, ние ще реагираме, за да се защитим”, каза Пендаровски. 

Той настоява за "много по-добра координация между компетентните институции на двете страни", за да не бъде допуснато "европейският дневен ред и двустранните отношения да станат жертва на анахронични националистически и популистки политики от двете страни".

Президентът на Северна Македония не посочи имената на българските граждани, които е предложил да не бъдат допускани в страната, но уточни, че част от „структурите от България, които са активирани”, са свързани с руската разузнавателна служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

14

StinkingSonOf

24.01 2023 в 15:47

Русконацистките мекерета и в България и РСМ плюят едни и същи глупости целящи раздор. Предатели сте вие, които ги плюете от тук и ги наричате "мръсни макета" заедно със тези в Скопие, които крещят "татари".

22548

12

dolivo

24.01 2023 в 11:16

ПП отделиха спорове по история и култура от развитието на икономика и двустранни отношения.

А да хабиш думата "предател" за някакви дреболии , си е липса на акъл. Предателите са партиите закачени за руската цицка, пък тя и нищо не пуска, по скоро с компромати ги държи в шах.

Коментаторите отдолу, като бесни кучета грабнали портрет на Гоце Делчев или Левски, лаят колко лоши били Македонците. И там си имат руски агенти, и там си имат футболни запалянковзи наркоманизирани готови да пребият някой за 20 лева - досущ като нашите батки рецидивисти.

Айде да не се лъжем, че някой му пука за нафталинен професор от Македония какво казал, и някъв продажен политик, какво бил написал.

22548

11

dolivo

24.01 2023 в 11:12

Само от VADER и един двама други гледам нещо свястно написано

Македонския народ има право да получи благата на разширения пазар на Европейската общност. Точка.

Съседски междуособици, могат да се разрешават по друг начин.

Отделно, че в Македония руските агенти добре са си свършили работата, почвата е лесна за обработка и дори без много инвестиция се случват желанията им.

В България, всички псевдо-националистически партии папат руски пари, начело с Възраждане. Посмешището ВМРО е плесенясала нафталинизирана простотия. Да си четат книжки заедно в неделя.

Какво сме направили за Македония, че да мислят добро? Има ли магистрала до там? Не. Има ли директни полети? Не. Има ли железопътна линия? Не. Бизнеса между страните улеснен ли е от данъчни и субсидиращи програми? Не. Единствено паспорти им даваме по-лесно, което нормално дразни управлението, защото е стимул за емиграция.

Трагедия, да се отнасяш с братята си, като лошия татко дето пляска само, в останалото време го няма просто.

-529

10

6екеr4о

24.01 2023 в 10:51

Тоз ултра меркантилен/метросексуален субект е изключително противен, се едно е правен у задника на нашия пРезидентин...

-1650

8

ob1

24.01 2023 в 09:02

И тук да питам мурзилките - ако имаше вето щяха ли да ни обичат повече биячите? Или идиотите са си идиоти с вето и без вето и пак щяха да пребият момчето?

-5840

6

ПП и ДБ им вдигнаха ветото усложливо, могат да правят каквото си искат. Продажници.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки