Македонският президент ще се срещне с ОМО Илинден в Скопие

Георги Савчев 11 януари 2022 в 19:40 5321 1

Снимка Пресслужба на македонския президент

Македонският президент Стево Пендаровски ще приеме в Скопие "делегация" на две македонски организации от България - ОМО "Илинден" ПИРИН и ОМО Илинден.

В кабинета на президента е постъпило искане за среща от ОМО "Илинден" ПИРИН и ОМО Илинден. 

Стево Пендаровски ще ги приеме при първа възможност. Датата на срещата все още не е определена, съобщават от кабинета на държавния глава пред скопската TV24.

"Най-после македонският политически връх се сеща да обърне внимание на македонците в България. Дано да е начало на една нова практика и традиция, която да замени цялостното пренебрежение, практикувано досега" - твърдят от ОМО "Илинден" ПИРИН.

В писмото до Пендаровски двете македонски организации споменават за срещата на българския президент Румен Радев с представители на организации на македонските българи през октомври миналата година. "Смятаме, че реципрочността би била знак за равенство между българския и македонския народ" - пишат от ОМО "Илинден" ПИРИН и ОМО Илинден. 

Решението на Пендаровски да се срещне с представители на двете нерегистрирани македонски организации от България е в противоречие с политиката на досегашния премиер Зоран Заев, който напусна поста си в края на 2021 г.

"Нито е европейско, нито е правилно да се намесвате във вътрешните работи на други държави." Така Зоран Заев отговори на декларация, изпратена от ОМО "Илинден" ПИРИН, ОМО Илинден и още няколко македонски организации от България през октомври миналата година.

Не мисля, че ние трябва да предприемаме действия в България. Впрочем и нашата Конституция казва, че не трябва да се намесваме във вътрешните работи на други държави. Това е посочено и в Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, в който се ангажираме да не се намесваме във вътрешните работи на България, отговори тогава Зоран Заев.

От ОМО "Илинден" ПИРИН твърдят, че на 10 октомври 2021 г. "около 70 представители от македонските обществени формации" са отбелязали "143-годишнината от Македонското Кресненско въстание" пред паметника на Димитър Попгеоргиев Беровски в Кресна, в село Стара Кресна и в село Ощава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови