Македония може да е в ЕС през 2030 г., прогнозира Словения

OFFNews 18 октомври 2022 в 20:55 1911 0

Таня Файон и Буяр Османи

Снимка Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije

Таня Файон и Буяр Османи

2030 г. е реалистичен срок за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Това е мнението на вицепремиера и министър на външните работи на Словения Таня Файон, която днес е на официално посещение в Скопие.

Тя припомни, че в периода на словенките преговори с ЕС еврочленството е било тема, която е обединила правителството, опозицията и хората в страната.

Очаквам и в Северна Македония да е така. Трябва да се концентрирате върху изпълнението на условията, най-вече върху промяната на конституцията, това е нещо, което може да се реализира. Затова призовавам всички политически сили да поемат по пътя на единството и отговорността. Промяната на конституцията трябва да стане в срок, каза Файон на съвместна пресконференция с македонския министър на външните работи Буяр Османи.

Ако искаме 2030 г. да сме в ЕС, тогава ние тук трябва да си подадем ръка - правителство и опозиция. Партиите трябва да декларират, че тази тема ще бъде извадена от ежедневните политически битки. Имаме нужда от ново рамково споразумение за Европейския съюз и партиите трябва да направят споразумение за взаимна подкрепа по въпросите, свързани с ЕС, призова Буяр Османи.

През юли тази година София и Скопие подписаха двустранен протокол, според който Северна Македония ще започне реалните преговори с ЕС, едва след като промени конституцията си и впише българите в нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови