Македония: Членството ни в ЕС е от стратегически интерес за България

OFFNews Последна промяна на 19 септември 2020 в 18:00 2513 0

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи изрази днес увереност, че членството на страната му Европейския съюз е от стратегически интерес за България и той се надява всички разногласия да бъдат решени чрез интензивна комуникация и продължаване на работата на съвместната комисия по историческите въпроси, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

"Убеден съм, че интензивната комуникация е правилният подход. Липсата на комуникация винаги се компенсира с нещо друго - недоразумения, предразсъдъци, различни външни влияния. Най-важното нещо е да се установи интензивна комуникация, за да не се попълва празнината с нещо друго", каза Османи на пресконференция в министерството.

Министърът подчерта, че българският меморандум до страните членки на ЕС отстъпва от принципите на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, чиято цел е била именно създаването на рамка и инструменти за решаване на разногласията на двете страни през последните десетилетия.

"Имаме стратегия, знаем какво правим, имаме червени линии, когато отбраняваме националните и държавните си интереси. Твърдо заставам в защита на тези интереси и бъдете сигурни, че както с мъдрост успяхме да стигнем до решение за започване на преговори за членство /в ЕС/, така и ще започнем преговорите", отбеляза Османи.

Министърът добави, че съвместната комисия по историческите въпроси ще продължи работата си "извън оковите на политиката", на базата на автентични исторически данни, и ще намери начини за интерпретиране на различните гледни точки за историята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови