Северна Македония: Македонският език е неоспорим факт

OFFNews 17 септември 2020 в 20:16 8592 4

Снимка Image by Dimitris Vetsikas from

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република България създава правна рамка и предлага инструменти за уреждане на двустранните въпроси и ние сме посветени на неговото осъществяване, заявиха за МИА от правителството на Северна Македония във връзка с меморандума, който София представи на страните-членки на ЕС, съобщи МИА.

С Република България сме съюзници в НАТО, имаме общо задължение да подобряваме добросъседските отношения, взаимното сътрудничество и да градим приятелство, заявиха от правителството на Северна Македония.

Македонското правителство подчертава, че правото на самоопределение и самоидентифициране са основни европейски ценности и цивилизационни придобивки и уникалността на македонския език и македонската етническа идентичност са неоспорим факт.

Македонският език е съставна част от личната карта на Северна Македония в Обединените нации и част от многото признати и приети модерни езици, които се изучават в университети в целия свят, припомнят от Скопие. През 21 век в Европа приемането на миналото, както и на настоящето, са отражение на отговорна и зряла политика и истинско приятелство, заявиха от правителството в Скопие. Правителството в Скопие посочи, че твърденията и изявленията, които съдържат обиди, не водят към приятелство.

Приятелството е двупосочна улица и най-много зависи от нас самите, от нашето уважаване на европейските ценности и принципи. Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество е отражение на взаимното уважение и приятелство и подразбира и изисква отговорност и участие от двете страни, заявиха за МИА от правителството на Северна Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови

Още от Политика

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

4

bls

18.09 2020 в 09:39

Я виж, ми да си добавя в биографията, че владея почти свободно и още един чужд език - македонски. И то без някога да съм го учил.

12256

3

Stamboloff

18.09 2020 в 08:40

Доколкото си спомням, Александър Македонски също беше неоспорим факт. Комплексът трудно се надживява, особено когато е превърнат в държавна политика. Не съм чул австриец, американец, аржентинец, бразилец да се притесняват от това, че езикът им е съответно немски, английски, испански, португалски.
Притеснението им на милите братя идва като си представят в бъдеще как да питат децата “Написа ли си домашното по български?” Мъка.

12761

2

cepcem

18.09 2020 в 07:48

Неоспорим факт е, че "македонският език" е диалект на българския. И да извърташ половината думи, смесвайки ги с чуждици и сърбизми, няма да го направи "македонският език".

3943

1

OtSofia

17.09 2020 в 23:37

Не само македонският език, но и езикът есперанто, например, е неоспорим факт. Е, и?