Президентът на Северна Македония: Не очаквам България да блокира преговорите ни с ЕС

OFFNews 05 септември 2020 в 16:37 3292 1

"Не очаквам България да блокира започването на преговорите ни за присъединяване към Европейския съюз", това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за местен телевизионен канал, предаде БТА.

Всички сигнали, идващи от Германия, която в момента председателства ЕС, сочат, че междуправителствената конференция ще се състои до края на годината, което бележи началото на преговорите за присъединяване към ЕС, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от МИА.

"Всяка страна прави предложения, но ние трябва да чакаме и да видим какво ще влезе в преговорната рамка по отношение на позицията на България. Нашите аргументи за тези ключови национални позиции са ясни. Надявам се, че никой в Европа няма да приеме формулировка за македонския език и никой няма да приеме, че македонската нация е резултат от етническо инженерство. Мисля, че това не може да мине в Европа", посочи Пендаровски.

Попитан дали има контакти с българския си колега Румен Радев и дали планира посещение в София, президентът на Северна Македония заяви, че би се срещнал с българския си колега, след като бъде постигнат напредък в съвместната комисия.

Той каза, че комисията е имала онлайн заседание преди месец, което е завършило без какъвто и да е успех.
"Македонската страна има своите аргументи и няма причини за отлагане. Очаквам комисията да възобнови работата си много скоро и да постигне резултати", посочи Пендаровски.

Той добави, че би искал да види сбъдването на правителствените прогнози, че преговорите с ЕС може да завършат в рамките на шест години. "Бих искал да видя 80 процента от главите отворени през следващите четири години, но ще бъдем изправени пред проблеми в този процес", предупреди държавният глава.

"За съжаление, ЕС все повече се затваря. Сега дори има нова, ревизирана методология", отбеляза Пендаровски и призова за национален консенсус по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков