Майданът за Путин ще е заради катастрофата в руското здравеопазване

OFFNews 01 декември 2014 в 17:38 7895 19

Снимка Група във Вконтакте "Вместе - ЗА достойную медицину!"

Най-малко 5000 души излязоха в неделя на протест в Москва срещу катастрофата в руското здравеопазване. Това е най-голямото политическо предизвикателство пред Путин през последните седмици, пише кореспондентът на Newsweek и The Daily Beast в Москва Анна Немцова.

В момента властите в Москва закриват над 20 болници и уволняват около 7000 медици.

Кремълската пропаганда има навик да определя "цветните революции" като зловещи заговори на Запада. Но вълната от протести срещу закриването на болници всъщност е реакция на самите руснаци, става дума за демонстрации, които хората в Москва сами организират. И тази реакция е достатъчно силна, пише Немцова.

През последните няколко години в руската столица броят на районните поликлиники беше редуциран от 402 на 86 и много малко руснаци ще се отнесат с разбиране към новите планове за закриване на десетки болници - да, тези лечебни заведения са отвратителни, но и нямат никаква алтернатива, отбелязва кореспондентът на Newsweek и The Daily Beast.

Шоу на ужасите очаква всеки руснак, който не може да си позволи лечение в частна клиника - нивото на грижа и оборудване в държавните поликлиники и болници не се е променило особено от 1950 г. насам.

Социалният протест очевидно е неприемлив за Путин в този момент - докато конфликтът в Украйна продължава, руската икономика вече страда от санкциите на ЕС и САЩ, а и от рязкото падане на цената на нефта. Затова и Путин призова чиновниците да помислят по-добре и сериозно да работят при реализирането на здравната реформа, пише Анна Немцова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!