Quantcast

FT: Русия движи антишистовите протести в България, Кремъл свали Борисов през 2013-a

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2014 в 13:06 9797 86

Февруарските протести.

Ние трябва да помним антишистовите протести и другите организирани акции срещу правителството на Борисов. Това беше добре планиран сценарий, създаден от местни корпоративни, олигархични и икономически интереси, свързани с Русия.

Това твърди бившият вътрешен министър Цветан Цветанов пред Financial Times. Британското издание определя Цветанов като "близък доверен човек на Борисов".

През януари 2012 година eдна седмица на протести на природозащитници беше достатъчна, за да накара премиера Бойко Борисов да смекчи позицията си и да отмени лиценза за американската енергийна компания Шеврон да търси шистов газ в района, където в тази балканска страна се отглежда жито, пише FT.

13 месеца по-късно, когато друга протестна вълна, провокирана от силното поскъпване на електричеството и горивата, свали правителството на Борисов, изглеждаше сякаш в най-бедната страната в ЕС вече се е родило гражданско общество.

Британският всекидневник отбелязва, че "някои в София мислят, че руска ръка е помогнала за провокирането на протестите, следвайки свои цели. Те дават за пример връзки на Кремъл с местни групи, които плащат на демонстрантите и финансират медийната антишистова кампания. Главната цел, според тях, е наказание за проевропейското правителство на Борисов за това, че води политика, която може да намали зависимостта на България от руската енергия".

Financial Times посочва и конкретни цифри: "подозиращите намесата на Москва в протестите в София твърдят, че медийната кампания в подкрепа на антишистовите демонстрации струва 20 милиона евро. Според тях кампанията е реализирана от няколко местни медии и рекламни компании с руски връзки."

FT цитира и изказване на германския канцлер Ангела Меркел на неотдавнашната среща на високо равнище на Г-20 в Австралия, в което тя предупреждава, че амбициите на Кремъл са се разпрострели извън Украйна, обхващайки уязвими страни в Югоизточна Европа.

Подходът на Москва е ясен: руснаците искат да направят така, че България повече да не е надежден партньор на ЕС и НАТО, коментира Илиян Василев, управляващ партньор на софийската консултантска компания по анализи на проектни и стратегически рискове Innovative Energy Solutions и бивш посланик на България в Москва.

Пред FT бившият български премиер Сергей Станишев "отхвърля предположенията, че протестите са всичко друго, но не и легитимни и предизвикани от бързането на кабинета на Борисов да одобри шистовите сондажи, без първо да бъдат гарантирани стандартите за опазване на здравето и безопасността".

"Много наши млади и местни активисти участваха в демонстрациите със собствените си имена и лица. При все това моята партия никога не е била водеща или ръководна сила в това масово гражданско движение", пише Станишев в e-mail до FT.

Британското издание пише, че "поне двама бивши съветници на българското правителство вярват, че крайнолявата партия "Атака" е получавала финансови средства чрез софийския клон на Русский мир - фонд, основан от Владимир Путин".

Народният представител от "Атака" Миглена Александрова обаче отрича подобни твърдения.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е толкова проруски настроен, че предпочете да започне предизборната си кампания за Европейския парламент не в София, а в Москва, отбелязва британското издание.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.12 2015 в 18:55

ДОЛНО И МРЪСНО ПЛЕМЕ СТЕ ВИЕ ДЕТО МРАЗИТЕ ВЕЛИКИТЕ РУСИ...ЗАТОВА ДУХАЍТЕ СЕГА НА АМЕРИКАНЦИТЕ А ТЕ ДА ВИ ШИБАТ...

04.12 2015 в 18:51

ДОЛНО ПЛЕМЕ СТЕ ВИЕ ДЕТО МРАЗИТЕ ВЕЛИКИТЕ РУСИ...ЯЖТЕ КУРА АМЕРИКАНСКИ...ПРОДАЖНИЦИ ЛАЍНЕНИ

23.02 2015 в 15:55

Аз съм РУСОФИЛ. # Аз мразя САЩ и запада. # Затова карам Запорожец-костенурка. # Ползвам съветски телевизор Рубин, тежащ 83 кг. # Не пия кафе, кола, уиски - а само квас. # Не нося канадка и дънки, а съветска парцалена ватенка. # Не ползвам западен шампоан – а домашен сапун. # Всичките ми спестявания са в съветски рубли с образа на Ленин. # А децата ми ще емигрират в Сибир, а не в Алясска. # Защото така иска другарката Мая # P.S.: Маината дъщеря е във фашистка Германия, а дъщерята на Лавров има американски паспорт, те обаче не са русофили – но аз СЪМ . . .

19.01 2015 в 17:09

Офнюз да ви еба майката,гадна и продажна русофобска медийка сте вие,залъгвате само и единствено себе си с драскането си изсмукано от пръстите!Горете в ада...

19.01 2015 в 17:04

Вие сте тотални тапанари ако вярвате на тая простотия хахахахахахахаха Да не говорим за кретена админ, който е сложил тази статия...

02.12 2014 в 15:22

Нека направим анализ на събитията. Преди това обаче трябва да осъзнаем едно нещо - Европа има нужда от газ. И войната е между Газпром и американския шистов газ. И Русия, и САЩ използват долни методи от типа, разделяй и владей, за да наложат своето. В България обаче, няма политическа партия, която да защитава нашия интерес, едните лобират за Шеврон, другите лобират за Газпром. С това си изявление, Цветанов вече показа от кои е и още по-важното ГЕРБ чии интереси защитават. Процеса е от 4 стъпки:
Стъпка 1: Оповестяване, че протестите против шистов газ са оглавени от Газпром и руския интерес
Стъпка 2 Медиини изяви на разни експерти, които обясняват как всъщност добива не е толкова вреден
Стъпка 3: Превантивно туширане на нови протести
Стъпка 4: Връщане лиценза на Шеврон
За България войната е между добива на шистов газ или Южен поток, бъдете сигурни в това. И докато негатива от Южен Поток (ако приемем, че има такъв) е изцяло икономически, то негатива от шистовия газ ще е не само за нас, ами за поколения наред. Всякакви обяснения, че всъщност добива на шистов газ е безвреден са булшит. Не ме интересува дали Газпром, Путин или Иван Грозний манипулират протестите, единственото, което искам е децата ми да живеят в чиста среда.

02.12 2014 в 05:19

Педалче, нали искаше да няма Южен поток? Що сега не похвалиш Путин, че те е отървал от него? Щото той го спря, а не твойта педерастка агитка.


Да, бе, да те питам. Вие сте педерасти щото сте тъпи, или оглупявате от педерастията?

02.12 2014 в 04:26

Я някой да напише колко шистов газ се добива в Англия и колко в Германия?"Британската компания "Кадрила" (Cuadrilla), която е специализирана в операции за добив на шистов газ, заяви в петък, че ще ограничи временно дейността си в южната част на Англия.Повече от хиляда души се готвят да изградят шестдневен протестен къмпинг край мястото."Е как допуснаха руското посолство да ги подкупи? "Голяма част от германското население е против този метод заради опасения за околната среда и най-вече за замърсяване на питейната вода." "Германското правителство подготвя строг закон за фракинга за шистов газ". Ама руснаците са подкупили и немците! Ужас!

02.12 2014 в 02:30

Да и хора неволно се самозапалваха, а твоите свидетели и вещи лица случайно умряха. Offnews продължават с необективни статийки слугуващи на ГЕРБ.

02.12 2014 в 00:37

Путин спря „Южен поток“ заради България

Опаа... вече е ама много надежден партнер...