FT: Русия движи антишистовите протести в България, Кремъл свали Борисов през 2013-a

OFFNews 01 декември 2014 в 13:06 10905 86

Февруарските протести.

Ние трябва да помним антишистовите протести и другите организирани акции срещу правителството на Борисов. Това беше добре планиран сценарий, създаден от местни корпоративни, олигархични и икономически интереси, свързани с Русия.

Това твърди бившият вътрешен министър Цветан Цветанов пред Financial Times. Британското издание определя Цветанов като "близък доверен човек на Борисов".

През януари 2012 година eдна седмица на протести на природозащитници беше достатъчна, за да накара премиера Бойко Борисов да смекчи позицията си и да отмени лиценза за американската енергийна компания Шеврон да търси шистов газ в района, където в тази балканска страна се отглежда жито, пише FT.

13 месеца по-късно, когато друга протестна вълна, провокирана от силното поскъпване на електричеството и горивата, свали правителството на Борисов, изглеждаше сякаш в най-бедната страната в ЕС вече се е родило гражданско общество.

Британският всекидневник отбелязва, че "някои в София мислят, че руска ръка е помогнала за провокирането на протестите, следвайки свои цели. Те дават за пример връзки на Кремъл с местни групи, които плащат на демонстрантите и финансират медийната антишистова кампания. Главната цел, според тях, е наказание за проевропейското правителство на Борисов за това, че води политика, която може да намали зависимостта на България от руската енергия".

Financial Times посочва и конкретни цифри: "подозиращите намесата на Москва в протестите в София твърдят, че медийната кампания в подкрепа на антишистовите демонстрации струва 20 милиона евро. Според тях кампанията е реализирана от няколко местни медии и рекламни компании с руски връзки."

FT цитира и изказване на германския канцлер Ангела Меркел на неотдавнашната среща на високо равнище на Г-20 в Австралия, в което тя предупреждава, че амбициите на Кремъл са се разпрострели извън Украйна, обхващайки уязвими страни в Югоизточна Европа.

Подходът на Москва е ясен: руснаците искат да направят така, че България повече да не е надежден партньор на ЕС и НАТО, коментира Илиян Василев, управляващ партньор на софийската консултантска компания по анализи на проектни и стратегически рискове Innovative Energy Solutions и бивш посланик на България в Москва.

Пред FT бившият български премиер Сергей Станишев "отхвърля предположенията, че протестите са всичко друго, но не и легитимни и предизвикани от бързането на кабинета на Борисов да одобри шистовите сондажи, без първо да бъдат гарантирани стандартите за опазване на здравето и безопасността".

"Много наши млади и местни активисти участваха в демонстрациите със собствените си имена и лица. При все това моята партия никога не е била водеща или ръководна сила в това масово гражданско движение", пише Станишев в e-mail до FT.

Британското издание пише, че "поне двама бивши съветници на българското правителство вярват, че крайнолявата партия "Атака" е получавала финансови средства чрез софийския клон на Русский мир - фонд, основан от Владимир Путин".

Народният представител от "Атака" Миглена Александрова обаче отрича подобни твърдения.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е толкова проруски настроен, че предпочете да започне предизборната си кампания за Европейския парламент не в София, а в Москва, отбелязва британското издание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!