Лукашенко поиска нова Конституция, освиркаха го на митинг организиран от него

Йорданка Веселинова 17 август 2020 в 15:23 22245 4

Протестиращите в Минск

Снимка tut.by

Работниците носят банер с надпис: "Ние не сме говеда, не сме овце, ние сме работници на МТЗ, не сме 20 души, ние сме 16 000"

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че няма да си тръгне под натиск, но е готов да сподели част от своите правомощия, ако се приеме нова конституция.

Изявлението си той направи на митинг в Минския завод за колесни влекачи (МЗКТ), свикан от самия него, но сценарият се обърка и Лукашенко беше бурно освиркан. Възгласи "Уходи! Уходи! (отивай си, отивай си!) прекъснаха речта му.

Благодаря, аз казах всичко. Можете да викате: отивай си!, завърши речта си Лукашенко.

Лукашенко пристигна с хеликоптер в МЗКТ, за да разговаря с работниците, които миналия петък участваха в шествието из централните улици на Минск. Пред тях той каза: “Вече проведохме избори. Докато не ме убиете, няма да има други избори.”, пише Ройтерс, цитирайки новинарския сайт Tut.by. Той казва още: “Никога не очаквайте от мен да направя нещо под натиск. Такива (повторни избори) няма да има. Защото (тогава) няма да има нито МЗКТ, нито МАЗ, нито БЕЛАЗ, за половин година ще съсипем всичко", предава БТА.

Според няколко агенции хеликоптерът с Лукашенко е излетял след като тълпи от работници от близки заводи се насочиха към МЗКТ. Според други той е останал на територията на завода и го е напуснал през друг изход.

По-рано Лукашенко обяви, че стачките единствено ще намалят износа и респективно приходите, а това ще е изгодно единствено за чуждестранните им конкуренти от Германия, Канада, Русия и САЩ.

Днес освен работническите стачки се провеждат и протести пред националната телевизия. На стъпалата на Националния музей на изкуствата в Минск също се провежда протест, като в него участват служители от различни музеи. Част от служителите на летището в Минск също изразиха съпричастност с протестите като скандираха “Авиацията с хората” и “Ние сме срещу насилието”. Част от учените от Академията на науките също се присъединиха към протестите действия днес.

В контекста на най-масовите протести от 1994 г., когато дойде на власт, Лукашенко заяви, че преразпределянето на властовите пълномощия в Беларус трябва да се извършва чрез конституционен процес, а не под натиска на улицата. Той припомни, че в момента се разработват промени в основния закон, и увери, че е готов "да сподели своите пълномощия".

Междувременно Светлана Тихановская - кандидатът за президент на опозицията, изрази готовност да стане национален лидер, съобщават Ройтерс и ТАСС. "Готова съм да поема отговорност и да действам като национален лидер, за да може страната да се успокои и да влезе в нормален ритъм", казва тя във видео качено днес в Ютуб - ден след най-масовите протести в Беларус.

Днес мнозинството в ЕП поиска нови избори в Беларус, стана ясно от общо изявление на Европейската народна партия, на социалистите и демократите, "Обнови Европа", Зелените и Европейските консерватори и реформатори. "Не признаваме преизбирането на Лукашенко и го обявяваме за персона нон грата в ЕС", казват председателите на групите, предава БТА. Освен това в сряда на видеоконферентна връзка държавните и правителствените лидери на страните от ЕС ще обсъдят обстановката в Беларус. Това съобщи  в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

4

Рабиндранат Тагор

18.08 2020 в 12:52

Светлана Цихановская!

Тоя да не види нещо! А какъв пример за подражание си е избрал - еша си няма.

10372

3

elbarbudo

17.08 2020 в 19:37

Когато у един народ възникне непреодолимо желание да има целогодишно банани, никой не може да го спре!

63994

2

Red or Dead

17.08 2020 в 18:20

Не разбирам само едно, КОЙ от КОГО краде, все едно слушам ТИКВАТА, подозирам че май севдаТВ е ходила на обмяна на опит при беларуската Шехеразада.......

14048

1

voododoll

17.08 2020 в 16:50

И Чаушеску се смяташе за безсмъртен...

 
X

Да помогнем на украинските деца!