Лидерите от ЕС се споразумяха: Мигрантите няма да избират сами в коя страна да останат

OFFNews 29 юни 2018 в 07:45 4507 0

Европейските лидери постигнаха споразумение за справяне с миграцията след близо 12 часа преговори в Брюксел. Италия заплаши да блокира снощи всички останалия решения от срещата на върха, ако лидерите не се договорят за миграцията. 

Европа ще отпусне повече средства за справяне с миграцията, решиха лидерите на 28-те страни. 

"Италия вече не е сама след тази среща", каза премиерът на страната Джузепе Конте. По думите му Италия ще реши по-късно дали да създаде центрове за прием на мигранти на своя територия.

Германският канцлер Ангела Меркел уточни, че пристигащите в Европа мигранти няма сами да избират в коя страна да останат. Тя добави, че 28-те искат до 2020 г. да подсилят Европейската гранична служба „Фронтекс” и да заделят втория транш за Турция в рамките на споразумението за бежанците.

"Победи европейското сътрудничество", отбеляза френският президент Еманюел Макрон, излизайки от заседателната зала, съобщи бТВ. "Европа ще трябва да живее с мигрантски натиск дълго време. Ние трябва да успеем да се справим с това предизвикателство, оставайки верни на ценностите си", добави той. 

Полският премиер Матеуш Моравецки обясни, че бежанците на територията на Стария континент ще бъдат разселвани "на доброволна основа", което е добър компромис. 

В заключителния документ присъства и точката за създаване на центрове за мигранти, които да бъдат изграждани извън границите на ЕС, обяви австрийският канцлер Себастиан Курц, информира Нова тв. „Това беше дълга дискусия и в ЕС все така има различни подходи, но аз се радвам, че има много държави, които настояват да се съкратят потоци към Европа", коментира Курц.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови