Борисов представя утре кандидатурата ни за чакалнята на еврозоната

OFFNews 28 юни 2018 в 20:43 3587 0

Утре съм поканен на среща на лидерите на Еврогрупата, където ще представя и нашите писма и кандидатурата ни за чакалнята на еврозоната, ще ги запозная с направеното засега, защото изпълняваме всичките пет критерия. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел.

Той допълни, че финансовият министър Владислав Горанов е поканен на 14 юли на среща на финансовите министри на Еврогрупата. Тогава ще бъдат решени и детайлите, обясни Борисов, като посочи, утре само ще ги запознае с кандидатурата ни. 

"Утре политически ще попитам защо се налага да променяме критерии за чакалнята на еврозоната, и петте са изпълнени", заяви Борисов. 

По думите му България не е виновна, че са били ликвидирани толкова производства в страната, а след излизането на социалистическия лагер милиони са отишли в демократични страни, че са подмамвани с по-големи заплати лекари, инженери, програмисти, софтуерни специалисти.

Борисов коментира и проблема с мигрантите. 

Той посочи, че към България не е отправяно предложение за сключването на двустранни споразумения за обратен прием на мигранти. 

Като председател на Съвета на ЕС нашата страна е предложила компромисен подход за справянето с миграцията, каза Борисов и продължи: "Огромна част от колегите подкрепят предложенията и ще попитам онези, които не ги подкрепят, какъв друг план биха предложили, посочи той в кулоарите на Европейския съвет".

Премиерът каза още, че страната ни предлага въвеждане на тристепенна система за предварително предупреждение в случай на надигането на миграционни вълни, както познатия подход при прогнозата за времето с кодове в червено, жълто и зелено. Предвижда се едновременно задействане на незабавна охрана на външните граници, обособяването на платформи или изнесени центрове за мигранти извън границите на ЕС и вторично разпределение в Общността на мигрантите. 

Държавите от първа линия по сега действащите конвенции, когато регистрират по приетия, нормален ред бежанци, които искат да отидат в други страни, след това не трябва да бъдат връщани обратно. Иначе първите държави ще понесем цялата тежест, каза той.

Според него проблемите с мигрантите могат да бъдат решени с необходимите средства за това. 

Ще настоявам колегите от Италия и Австрия да ни подкрепят за това споразумението с Турция да работи. Преди няколко дни, когато се чухме с президента Реджеп Ердоган, той каза, че до този момент само говорим за споразумението, но нищо не е платено или голяма част не е платена, посочи премиерът, като допълни, че финансирането на споразумението с Турция е важно за преговорите с другите държави извън ЕС по въпросите с миграцията.

Борисов използва момента и да изтъкне успешното преминаване на председателството. 

Всички до един категорично говореха, включително и на заседанието на лидерите от Европейската народна партия, че това е едно от най-успешните председателства, че е свършена огромна работа, коментира той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови