Кулеба: Украйна няма да оказва натиск върху държавите, които не ѝ изпращат военна помощ

Путин не прецени правилно отдадеността на Европа да подкрепи Украйна, заяви външният министър в интервю за bTV

OFFNews 19 април 2022 в 20:42 4670 5

Снимка twitter.com/TGenchovskaMFA

Путин очевидно не прецени правилно отдадеността на Европа да подкрепи Украйна. Подкрепата, която получаваме, е много по-силна, отколкото Путин очакваше. Това е добрата страна. Лошата е, че - за съжаление - тази подкрепа от Европа често идва твърде късно. Много животи са загубени, защото някои партньори в Европа не се вслушват в нас, когато помолим за нещо, заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба в интервю за bTV.

Ние изпратихме на всички държави членки на НАТО и на ЕС – а България принадлежи към двете – списък с необходимото. Всяка страна сама може да реши, съгласно вътрешната си политика и националните интереси, какво да даде. Този списък започва с изтребители и свършва с бронежилетки и различни видове защитно облекло за войниците. Накратко казано, списъкът съдържа и оръжия – смъртоносна помощ, и несмъртоносна такава. Даваме го на всяка държава, за да може сама да реши какво може да даде. Оставям на българското правителство да реши какво точно може да ни предостави. Ние няма да ви насилваме да направите каквото и да било, защото уважаваме България и националния ви интерес. Но това е посланието, което отправям в срещите си тук и към зрителите Ви, каза Кулеба.

Уважавам суверенните решения на всяка държава, включително коалицията в България. Не искам да упражнявам натиск. Но искам всички да разберат, че всеки ден забавяне на доставянето на необходимото оборудване на Украйна означава повече убити цивилни, повече унищожени домове, повече убити деца и деца, загубили родителите си, повече болка и загуба. Тези политически сили в цяла Европа, които все още използват аргумента, че не бива да се прави нищо за Украйна, те неусетно подпомагат тези, които убиват нас, украинците, заяви още външният министър.

Същевременно той отбеляза, че оценява високо "как България приветства украинските бежанци".

Оценяваме помощта от страна на България и лично на премиера Петков в Европейския съюз, каза Дмитро Кулеба.

Руският нефт може лесно да бъде заменен от други източници и държавите, които имат политическата воля да го направят, успяват да заменят руския нефт с такъв, идващ от други страни. По-трудно е с газа. Зависимостта от газ изисква допълнително време за поетапно заместване на руския газ. Но дори Германия реши да го направи. Така че, ако Германия, която сериозно зависи от руски газ, реши да го направи, то вярвам, че и други държави могат да го направят. И последното по този въпрос е следното – искам хората да разберат, че като се помага на Украйна, налагайки санкции срещу Русия, приемайки украински бежанци или предоставяйки военна помощ на Украйна – от една страна, а от друга страна се плаща на Русия за газ и нефт, е все едно от едната страна да ни спасявате, а от другата – да финансите руската военна машина, която ни убива. Така изглежда на практика и съответно това трябва да спре, заяви министърът на външните работи на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

5

alfakentavur

20.04 2022 в 08:25

Каза един трол, който подкрепя изнасилвачи на деца.

2550

3

alfakentavur

20.04 2022 в 07:20

Е така само да се отбележиш и да заработиш 5 копейки, а да изръсиш поредното "остроумие" - показва само едно нещо.
Пълното безсилие на путлерските тролчета.
Снощи се бяха разбесняли - още един признак, че нещата не отиват на добре за тях.

А може би сте получили мили имейлчета:

"Здравейте, товаришчи! Известно время не можем да ви плащаме копейките, но вие продължавайте борбата!"

1220

1

хr4

19.04 2022 в 21:42

Киро, срам ли те е? Мене щеше да ме е срам!
 
X

Да помогнем на украинските деца!