Ердоган: Турция ще воюва в Сирия и без одобрението на ООН

02 септември 2013 в 07:50 3620 8

Реджеп Тайип Ердоган, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Реджеп Тайип Ердоган, Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турция ще подкрепи евентуална военна операция срещу Сирия и без одобрението на Съвета за сигурност на ООН, стана ясно от думите на премиерът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"През последните две години и половина в Сирия са били убити над 100 хиляди души и принудени да напуснат домовете си други 2 милиона, а в последно време в предградия на столицата Дамаск е било използвано химическо оръжие. ООН трябваше да е най-ефективният инструмент за решаване на проблема, но тя замълча", посочи той.

Ако световната организация "така и не вземе никакво действено решение", то страната му ще подкрепи "всяка международна инициатива, която ще помогне за прекратяване на трагедията". "Ако не предприемем сега конкретни стъпки, убийствата в Сирия ще продължат", заяви той.

Ердоган призова сирийския президент Башар ал Асад да подаде незабавно оставка и да замине в държава, която ще се съгласи да го приеме.

Член на НАТО и бивш съюзник на режима в Дамаск, Турция се ангажира да се включи в международна коалиция за военна операция срещу Сирия, дори да не бъде постигнато съгласие по въпроса в ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови