Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кремъл разследва възможна чужда намеса в отравянето на Навални

OFFNews 26 август 2020 в 11:00 2698 1

Председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин разпореди на парламентарната комисия по сигурност и борба с корупцията да започне разследване дали в предполагаемото отравяне на опозиционния лидер Алексей Навални не са замесени чужди сили, предаде ТАСС. 

44-годишният опозиционер Навални припадна в самолет на път от Томск за Москва на 20 август, след като пил чай на летището. Самолетът кацна аварийно в сибирския град Омск, в чиято болница го поставиха в кома. Предполага се, че е бил отровен. Той бе превозен в събота след първоначална съпротива от страна на Русия, отпаднала след намесата на лидерите на Франция и Германия Еманюел Макрон и Ангела Меркел.

"Иска ми се да вярвам, че тя (Ангела Меркел) щеше да постъпи по същия начин, ако ставаше въпрос за всеки друг руски гражданин, а не само за радикален опозиционер", каза Володин.

Според него отравянето на Навални може да е провокация от страна на Германия и други държави от ЕС, за да се дискредитира Русия. Володин смята, че инцидентът с Навални се използва за натиск върху Москва, която се обяви против всякаква външна намеса във вътрешните работи на Беларус.

Вчера шефът на Комисията за сигурност и антикорупция Василий Пискарев обяви, че ще поиска доклад за случващото се с Навални. 

"Има основание да се смята, че това, което се случи с Навални, може да е опит за чужда намеса, с която да се застраши живота и здравето на руски гражданин и това да предизвика напрежение в страната ни", заяви Пискарев. 

Според него, в разгара на миналогодишната предизборна кампания за местните избори в Москва, чуждестранните медии са отразявали въпроса "за предполагаемото отравяне на Навални, който беше хоспитализиран със силна алергична реакция".

"От юли до края на август миналата година преброихме над 900 публикации в англоезични медии, в които се говори за хоспитализирането на Навални и версиите за отравянето му. Френските медии посветиха 170 публикации, а немските - 35. Чуждите медии, които разполагат с руски език - Meduza, Би Би Си, Радио Свободна Европа, Сегашно време, Дойче Веле говориха и писаха за това над 250 пъти", обясни той. 

Пискарев каза още, че в западните медии сега се наблюдава подобна кампания, причинена не от загриженост за състоянието на Навални, а от "желание да се спекулира по темата с отравянето му".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!