Германското правителство: Навални е бил отровен с нервнопаралитично вещество

OFFNews 24 август 2020 в 18:26 8828 8

Руският опозиционер Алексей Навални най-вероятно е бил отровен, смята германското правителство. Това заяви говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт.

Тази позиция се разминава с мнението на руските лекари в болницата в Омск, които твърдяха, че изследванията на Навални не показват следи от отравяне.

Две руски лаборатории не са намерили следи от отравяне в организма на Алексей Навални, съобщи днес зам.-главният лекар на болницата в Омск Анатолий Калиниченко. В момента Навални се намира в берлинската болница Шарите, където беше транспортиран от Омск. Преместването му стана след изказване на германския канцлер Ангела Меркел, която предложи медицинска помощ, без да отправя изрична покана към семейството на Навални.

По-рано говорителят на Меркел съобщи, че Навални е охраняван. "Беше пределно ясно, че след пристигането на Навални в Берлин той трябва да бъде охраняван, защото с голяма вероятност става дума за пациент, когото са опитали да отровят", каза Щефен Зайберт.

В Киев обаче външният министър Хайко Маас не беше толкова категоричен. "Аз съм от хората, които изграждат мнението си на базата на фактите, а в случая Навални все още липсват факти - както медицински, така и криминологични. Затова трябва да изчакаме".

Междувременно германската болница "Шарите", където е приет за лечение Навални, съобщи, че според изследванията той е бил отровен, предаде Асошиейтед прес.

В изявление на болницата се казва, че лекарският екип, който изследва Навални от приемането му в събота, са открили наличие на холинестеразни инхибитори в организма му.

Холинестеразните инхибитори са широка гама вещества, които се намират в редица лекарства, но също и в пестициди и нервнопаралитични агенти. Лекарите в "Шарите" все още не знаят на кое конкретно вещество е бил изложен Навални.

"Пациентът е в интензивно отделение и продължава да е в изкуствено предизвикана кома. Здравословното му състояние е тежко, но в момента животът му не е в непосредствена опасност", се казва още в изявлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

9

Диди

25.08 2020 в 12:59

На Тереза Мей не и помогна много "отравянето" на Скрипал и дъщеря му. Отиде си безшумно, както бе и дошла в политиката, независимо от голямата патърдия, която внесе в дипломатическите среди. Ангела Меркел изглежда далеч по-разумна от бившата си колежка и малко вероятно е да използва нейните похвати за световна популярност, обвинявайки Путин за "отравянето" на Навални. По-вероятната версия, която гарантирано ще остане засекретена, ако наистина е отровен е, че Навални вече не е надеждна опозиция на Путин, но поне става за малко шум срещу руския президент, на изпроводяк.

2100

8

гоуемио

25.08 2020 в 11:06

Тъй, тъй! Всички дружно на кремълската амбразура:))))))))))))))

3232

5

tarabata

24.08 2020 в 22:55

След като този прононсиран рецидивист крадец се занимава с полу легална дейност, финансирана от чужди разузнавания, какви са доказателствата, че точно Кремъл го е отровил с квото и да било????????????????????

77927

3

El Commandante

24.08 2020 в 20:47

Кви са тея игри с тоя Навални не разбирам вече въобще.
Путин ше тръгне да трови некой с 3% подкрепа, къде е логиката не знам.

Тия па намерили нещо дето го има къде ли не, обаче хайли лайкли бил отровен, нищо не схващам вече...

4022

2

"Алексей Навални НАЙ-ВЕРОЯТНО е бил отровен"
Нещо не ви ли напомня за:
"Обосновано предположение"

5712

1

tough

24.08 2020 в 19:02

На говорителя тестове му не требват. Той си е подвижна лаборатория. Ние тука кво се мъчим с коронавируса, дайте да пращаме пробите директно на Меркел, тя ще ни каже кой отровен и кой заразен.