Крехко примирие на Майдана, властта склонна на кабинет с опозицията, Янукович остава

ОFFNews 20 февруари 2014 в 07:44 1605 1

Най-кървавата нощ на Майдана - 18 срещу 19.02.
Най-кървавата нощ на Майдана - 18 срещу 19.02.

Украинските власти са готови да обсъдят създаването на съвместно правителство с опозицията и да проведат конституционни реформи, предаде РИА Новисти, цитирайки министъра на външните работи Леонид Кожара. В същотов реме министърът дава да се разбере, че да се говори за нови резидентски избори е нереалистично.

„Президентът Янукович бе избран през 2010 година по законен път. Мисля, че да се поставя въпроса за предсрочни президентски избори не би съответствало на реалността. Готови сме да обсъдим общия състав на правителството и провеждането на конституционни реформи. Властите изпълниха почти всички искания на демонстрантите, но остава впечатлението, че опозицията не желае да поеме своята част от отговорността”, заявява Кожара.
Късно снощи стана ясно, че президентът Виктор Янукович и лидери на опозицията са се споразумели за временно примирие, спиране на насилието и преговори. Един от лидерите на опозицията обяви, че планиран нов щурм на Майдана за изминалата нощ е бил отменен след решението за примирието. В същото време радикалната организация „Правий сектор” обаче обяви, че не възнамерява да го спазва.

„Някой си там иска да спре народното въстание по пътя на провъзгласяване на фалшиви примирия. Официално заявявам „Правий сектор” не е подписвал никакви споразумения и с никой не се е договарял”, заяви лидерът на групировката Дмитрий Ярош.

Така, макар и много по-спокойна от предишната, и тази нощ не мина без сблъсъци, гранати и хвърляне на коктейли "Молотов". Група от около сто демонстранти е атакувала сградата на районната администрация в киевския Деснянски район. Демонстрантите са хвърляли бутилки запалителна течност, опожарени са най-малко два автомобила на силите на реда. Демонстрантите са завзели сградата на министерството на аграрната политика и продоволствието, намиращо се в близост до площад "Независимост".

В украинския град Полтава, демонстрантите са опустошили и опожарили представителството на управляващата Партия на регионите, след което щурмували сградата на местната областна управа.

Днес в страната е обявен ден на траур в памет на жертвите от вчера. Официално, броят им е 28. Над 500 са ранените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови