Крайната десница първа на вота във Франция, протести в големите градове

OFFNews 01 юли 2024 в 07:26 8515 8

Хиляди протестираха на Площада на републиката в Париж срещу победата на крайната десница

Снимка БТА/АП

Протест на Площада на републиката в Париж след победата на Национален сбор

Партия "Национален сбор" на Марин льо Пен начело с младия Жордан Бардела побеждава на първия тур на историческите парламентарни избори във Франция, които могат да отворят пътя към властта на крайната десница за пръв път след Втората световна война, предаде АФП. 

Национален сбор излиза на първо място с 33,5% подкрепа, като изпреварва лявата коалиция "Нов народен фронт" (28,5 процента) и лагера на президента Еманюел Макрон (22,1 процента), уточнява БТА. 

Партията на Бардела и Марин Льо Пен изглежда способна да получи относително, а дори и абсолютно мнозинство на втория тур на 7 юли. Традиционната десница - партията на  "Републиканците", е с резултат от 10% и не отправи снощи традиционния си призив да се гласува на балотажа срещу формацията на Льо Пен и Бардела. 

Хиляди хора се събраха в няколко града във Франция на протести срещу възхода на крайната десница, предаде ДПА. В Париж демонстрантите се събраха на Площада на републиката след призив на коалицията "Нов народен фронт", доминиран от крайнолявата партия "Непокорна Франция". Протести имаше още в Нант, Дижон, Лил и Марсилия. Френски медии съобщават за сблъсъци между демонстранти и полицията в Лион. 

Изборите във Франция - какво следва?

В избирателните райони, в които нито един кандидат не е спечелил категорично на първия тур (с над 50 на сто), първите двама кандидати, както и всеки кандидат с повече от 12,5 процента от общия брой регистрирани гласоподаватели в този избирателен район, преминават към втори тур. Който получи най-много гласове, печели мястото, обясни Ройтерс. 

Високата избирателна активност, регистрирана вчера, означава, че около 300 избирателни района от 577 са изправени пред потенциален втори тур с трима претенденти, което на теория е в полза на партията на льо Пен.

За да предотвратят тези тристранни балотажи и да блокират "Национален сбор", френските дясноцентристки и лявоцентристки политици отдавна практикуват така наречения "републикански фронт", при който кандидатът, класиран на трето място, се отказва от надпреварата и призовава избирателите да се обединят зад кандидата, класиран на второ място.

Фигаро коментира, че всички сметки на президента Макрон са се оказали погрешни

Когато историците погледнат назад към разпускането на парламента, те ще кажат само една дума: катастрофа! Тя не би могла да бъде по-голяма. Еманюел Макрон имаше всичко или почти всичко: Елисейския дворец и три години пред себе си; мнозинство, макар и относително, но все пак мнозинство; партия в добро състояние; малка, но изненадващо солидна електорална база; накърнен личен имидж, но безспорен авторитет. Той загуби всичко, освен Елисейския дворец. Искаше да обедини центристкия блок, да раздели левицата и да изолира "Национален сбор": всичките му сметки се оказаха погрешни, се казва в редакционна статия на "Фигаро", цитирана от БТА. 

"Монд" поставя акцент върху "историческия избор", пред който е изправен Макрон – как да действа лагерът му на втория тур в случай на тристранни балотажи с участие на неговата коалиция, на левия "Нов народен фронт" и на партия "Национален сбор". Според центристкото издание "републиканският фронт", при който дясноцентристите и лявоцентристите се обединяват в подобни ситуации срещу крайната десница, е мъртъв. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    22553

    8

    dolivo

    01.07 2024 в 11:46

    като не си слушаш електората , че му трябват стабилни ценности, вместо подвижните пясъци на либерализма, хак да ни е.

    сума ти читави партий се затриха, заради прегръдка със зелени терористи/комунисти без никакви умения професионални, и всякакви малцинствени идеологии дето са поддаваеми на комунистически геноцид.

    Да не говорим завистта към успеха.

    12407

    7

    Bad Horse

    01.07 2024 в 10:27

    Социализъм, сър... Както навремето на нашия Социализъм, Рейгън му пречеше, така сега на Европейския Социализъм Путин му пречи.

    Нито Рейгън, нито Путин не могат да са извинение за провала на Социализма. Винаги и навсякъде се проваля. Човешка природа - ако можеш да получаваш без да работиш, защо да работиш? Останалите малко работещи хора, в един момент избухват.

    Ще се срине и тоя Социализъм, ЕССР-ския. С кръв и разрушения, както е традицията на нашия континент. Дано Америка поне удържи и се трансформира по-мирно. Там половината поне не са социалисти все още.

    60

    6

    Far Rider

    01.07 2024 в 09:29

    Кризата в центристко-социалистическата политика в западните държави е повсеместна. Като започнем от САЩ в която двама дядковци си оспорват властта и стигнем до Испания. Първи италианците дадоха тон гласувайки за Мелони която независимо, че е дясна партия е ТВЪРДА в подлрепата си за Украйна и е една от малкото държави изпратили реално оръжие на Зеленски. Скандинавските държави също претърпяват преход от социалистическо управление към дясно или поне дясно-центристско. Така, че това с а процеси които протичат в нормални държави с демократична структура.

    1246

    5

    БотоксПутю

    01.07 2024 в 09:01

    Какво чак толкова им е лошо на либералите. Нали и Бай Ганю е бил либерал по едно време?

    -1845

    4

    ob1

    01.07 2024 в 08:55

    Номерче, френската фашистка не ми изглежда баш путинофилка като вашето wannabe фюрерче:

    https://www.focus-news.net/novini/mejdunarodni/Marin-lyo-Pen-razkritikuva-ostro-Putin-za-voinata-v-Ukraina-quotMoskv a-preturpya-porazhenie-quot-2039878

    615

    3

    швейк

    01.07 2024 в 08:21

    Много неразбиране на процесите в Европа има в двата коментара ... жужето купува благодарност в няколко човека там, но не може да купи самите избиратели. Тези резултати са следствие от кенсъл културата на либералите, за които всяко мнение, различно от тяхното е фашизъм, нацизъм и трябва да се извиняваш

    -400

    2

    781000

    01.07 2024 в 07:58

    За тези, които смятат, че положението в България е зле, резултатите с българските им имена биха били :
    Възраждане - 33,5%
    Коалициа БСП, Зелени и анархо-комунисти които даже и в България ги няма - 28,5%
    ПП - 22,1%
    ГЕРБ и ДСБ - около 7%
    Излиза, че Франция ни бие категорично по путинофили.

    628

    1

    user4eto

    01.07 2024 в 07:55

    Тежко ни.
    И за всички мизерии случващи се на мирна Европа, трябва да "благодарим" на диктатора путлер.
     
    X

    Ще се разцепи ли ДПС